Nauka

Rusi napravili super vojnika: "Robocop" mu nije ravan

Rusi napravili super vojnika: "Robocop" mu nije ravan
Foto: Ilustracija | Rusi napravili super vojnika: "Robocop" mu nije ravan

Ako su Amerikanci razvili svog savremenog vojnika i uporedili ga sa "Robocopom", Rusi imaju "Ratnika 3", odnosno vojnika za 21. vijek.

Predstavili su ga ovih dana u Moskvi, i pokazali sve inovacije koje su ugrađene u novo vojničko odijelo, kacigu i čizme.

Zapovjednik ruske kopnene vojske, general-pukovnik Oleg Saljukov objasnio je da upravo dovršavaju naučne istraživanja na kreiranju novog ruskog vojnika koji će s novom opremom biti skoro dvostruko pokretniji i izdržljiviji, te sposobniji da obavlja zadatke. 

Visoko tehnološko odijelo ojačano je i spoljnim metalnim kosturom koji je osmišljen kako bi poboljšao snagu i izdržljivost.

Takođe prekriveno je oklopnim pločicama koje štite veliku površinu tijela od ranjavanja, pa čak i sat  koji može da preživi nuklearni udar. Ratnikov komplet sadrži pet integrisanih kompjuterskih sistema koji uključuju životnu podršku, zapovijedanje i komunikaciju, podsisteme za angažovanje vojnika, te sistem za zaštitu i uštedu energije.

Odijelo je prilagođeno svim vremenskim uslovima.

Ratnik je opremljen s ukupno 59 predmeta, uključujući zaštitnu kacigu, borbenu jednodijelnu odjeću, slušalice s aktivnom zaštitom, zaštitne naočare, bacač granata, pušku sa dva različita kalibra, snajpersku pušku, streljivo, borbeni nož, satni mehanizam koji služi za izviđanje, te jedinstvenu termičku i optičku sliku.

Na nogama su čizme koje ujedno imaju ugrađene detektore za nagazne mine. "Ratnik 3" razvijen je i predstavljen na Nacionalnom univerzitetu za nauku i tehnologiju u glavnom gradu Rusije. 

Prije desetak godina Amerikanci su takođe predstavili futurističku vojnu opremu. Oni pak razvijaju 'inteligentni oklop'. Riječ je o odijelu koje je lagano i fleksibilno sve dok mu se ne približi metak, a tad postaje neprobojno.

Iako izgleda kao plod mašte, američki vojni inžinjeri su rekli da su mnogi od tih sistema već djelimično u praktičnoj upotrebi, a s razvojem nano-tehnologije, iz dana u dan se proizvodu sve moćnija oprema.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije