Nauka

Rusi otkrili tajnu vječne mladosti?

Rusi otkrili tajnu vječne mladosti?
Rusi otkrili tajnu vječne mladosti?

Živjeti do 120 godina i ne stariti - to bi mogla biti perspektiva čovječanstva za koju su lijek stvorili ruski biolozi.

Na Moskovskom državnom univerzitetu je isproban novi antioksidans, koji omogućava da se bitno uspore procesi starenja i da se produži mladost.

Jedan od praotaca čovječanstva Metuzalem je živio 969 godina - glasi biblijska legenda. Za obične ljude tako dug životni vijek teško da je moguć. Rekord zasad iznosi 122 godine, piše Voice Of Russia.

"Na tu cifru se i treba orijentisati", smatra Maksim Skulačov, vodeći naučni saradnik Biološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta.

Sitne povrede koje se nagomilavaju sa godinama u našem organizmu dešavaju se ne zbog slučajnih procesa - mi sami povređujemo sebe otrovnim supstancama koje sintetišemo. Ove supstance se nazivaju slobodni radikali. One su odavno poznate, ali se smatralo da stižu u organizam spolja. Ispostavilo se da ih mi sami stvaramo. Slobodni radikali se formiraju u posebnim ćelijama - mitohondrijama. To je mjesto u ljudskom organizmu gdje se hranljive supstance sagorijevaju u kiseoniku, snabdijevajući nas energijom. Ipak mitohondrije imaju i mračnu stranu - dio kiseonika troše na sintezu slobodnih radikala. Upravo na njih je i usmjereno dejstvo novog preparata, podvlači naučnik.

"Smislili smo supstancu koja ciljano, sa preciznošću do jednog nanometra, ulazi unutar mitohondrija i tamo 'lovi' slobodne radikale, neutrališe ih. To je antioksidans koji je dobio naziv SKQ. Prvi put smo ga sintetisali 2005. godine i od tada ga proučavamo", kaže Skulačov i dodaje:

"Preparat je prošao testiranje na miševima, pacovima i psima. Kod njih je usporen razvoj starenja, nisu se pojavile takozvane staračke bolesti: katarakta, glaukom, čak ni Alchajmerova bolest."

I mada do danas nema jednoznačnog odgovora na pitanje o uzrocima staračke senilnosti, biolozi sa Moskovskog državnog univerziteta su uvjereni da su se slobodni radikali i u to umiješali. A zato antioksidans koji su stvorili može da služi u krajnjoj liniji kao sredstvo preventive, da zaštiti nervne ćelije od oštećenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije