Nauka

Ruski spomenik mnogo stariji od egipatskih piramida

Ruski spomenik mnogo stariji od egipatskih piramida
Foto: Ilustracija | Ruski spomenik mnogo stariji od egipatskih piramida

Drveni spomenik Veliki Šigir Idol nađen na Uralu 1890. godine je, prema najnovijim rezultatima, 1.500 godina stariji nego što se ranije mislilo.

Jednom od najvećih ruskih bogatstava pravu starost utvrdili su njemački naučnici, a rezultati su senzacionalni jer je više nego duplo stariji od egipatskih piramida.

"Prvi pokušaj da se precizira starost Idola je bio 107 godina nakon njegovog otkrića, 1997. godine. Prve radiokarbonske analize su pokazale da je Idol star 9.500 kalendarskih godina, što je dovelo do sukoba u naučnom društvu. Da bismo isključili sumnje, donesena je odluka da se koristi najsavremenija tehnologija ne bi li se Idolu ponovo utvrdila starost", objasnili su iz Regionalnog muzeja "Sverdlovsk", gdje se skulptura nalazi.

Istraživanja su sprovedena u Manhajmu, u Njemačkoj, u jednoj od najnaprednijih svjetskih laboratorija u kojima se koristi tehnologija karbonskog datiranja, nazvana ubrzana masena spektometrija, na sedam minijaturnih drvenih uzoraka. Rezultati su bili zapanjujući - uzorci iz unutrašnjih dijelova Idola pokazali su starost od 11.000 kalendarskih godina. Takođe su saznali da je skulptura napravljena od ariša, koji je bio star najmanje 157 godina.

Jasne posjekotine na deblu ne ostavljaju nikakve sumnje da je Idol bio napravljen od kamenim alatkama svježe sječenog drveta.

Izvor je dodao da je istraživanje pokazalo da je Veliki Šigir Idol najstarija drvena skulptura na svijetu, izvanredno otkriće, i ključ za razumijevanje evroazijske umjetnosti. Idol je približno istih godina kao i antropomorfne kamene strijele pronađene u drevnom mjestu Gobekli Tepe na prostorima današnje Turske.

To potvrđuje da su lovci i ribolovci iz Urala stvarali umjetnička djela isto razvijena i monumentalna kao drevni poljoprivrednici na Bliskom istoku, rekli su iz muzeja.

Idol - više od 6.000 godina stariji od britanskog Stounhendža - je očuvan kao da je u vremenskoj kapsuli. Stručnjaci pretpostavljaju da njegovi hijeroglifi sadrže kodirane informacije o stvaranju svijeta.

Statua je visoka 2,8 metara, ali je prvobitno bila visoka 5,3 metra. Skoro dva metra artefakta nestalo je tokom 20. vijeka, ali je sibirski arheolog Vladimir Tolmačev nacrtao slike svih dijelova.

Profesor Mihail Žilin, vodeći istraživač Ruske akademije nauka na Institutu za arheologiju, ranije je izjavio da Idol proučavaju s osjećanjem strahopoštovanja.

"Ovo je remek-djelo, nosi ogromnu emotivnu vrijednost i snagu, to je jedinstvena skulptura i ne postoji ništa drugo ovakvo na svijetu", istakao je Žilin.

(Siberian Times)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije