Nauka

SafeFlame: Tehnologija koja pretvara vodu u vatru

SafeFlame: Tehnologija koja pretvara vodu u vatru
SafeFlame: Tehnologija koja pretvara vodu u vatru
N.N.

SafeFlame je naziv istraživačkog projekta koji finansira Evropska unija, a koji doslovno pretvara vodu u vatru, to jest, elektrolizom razdvaja vodu na dva elementa – vodonik i kiseonik i zatim koristi električnu energiju kako bi zapalio ove materijale prilikom izlaska iz mlaznica plamenika.

S obzirom da elektrolizom obične vode dobija dva različita zapaljiva elementa, SafeFlame može proizvesti i dva različita plamena – za različite namjene. Osim toga, dužina i toplina plamena se može lako podesiti mijenjanjem količine električne energije koja se dovodi do uređaja.

Trenutna najmjena ove tehnologije usmjerena je na oko 1.000 kompanija u EU sektoru koje koriste tvrdo lemljenje (spajanje metalnih materijala na temperaturi preko 450 ºC.), a koje zapošljavaju oko 125.000 ljudi (ukupni godišnji promet od oko 20 milijardi Evra). S obzirom da SafeFlame pretvara vodu u plamen, budućnost tehnologije za mnogo širu upotrebu izgleda poprilično svijetla.

"Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je ta da plamenik uvijek ostaje hladan, jer plamen gori izvan plamenika. A kad ga isključite na kraju rada, plamenik će ostati hladan, tako da ga možete spustiti gdje god želite." - Rory Olney, savjetnik za varenje

S obzirom da SafeFlame proizvodi vodonik i kiseonik na licu mjesta, njegova upotreba će eliminisati sve opasne spremnike prepune zapaljivih plinova. Ne samo da će smanjiti broj požara i eksplozija, već će u potpunosti eliminisati potrebu da se opasni plinovi uopšte i kupuju, da se na njih plaćaju dodatni porezi, ili da troše veliki novci na sigurnosno skladištenje.

Još jedna ogroma prednost tehnologije je ta da se plamen može podešavati – što znači da korisnici SafeFlame-a mogu lakše i kvalitetnije raditi sa osjetljivim metalima koji imaju nisku tačku taljenja. Pored toga, manje temperature su manje opasne za ljude koji upravljaju uređajima.

Prototipi SafeFlame-a se trenutno testiraju na različitim mjestima u Evropi, a komercijalna upotreba se planira “u bliskoj budućnosti.” Još uijek nema riječi o cijenama, a inžinjeri su navodno pronašli i način da umanje količinu platine potrebne za elektrolizu.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije