Nauka

Sat koji računa vrijeme smrti

Sat koji računa vrijeme smrti
Sat koji računa vrijeme smrti

Ako ste zabrinuti koliko način na koji živite utiče na vaše zdravlje, pomoći će vam nova i pomalo morbidna spravica.

Šveđanin Fredrik Kolting dizajnirao je “Tiker”, sat koji izračunava životni vijek vlasnika i čak odbrojava vrijeme do trenutka kada će umrijeti.

Iako je uređaj poznat kao “Sat smrti”, Kolting ga naziva “Satom sreće”, ističući da je dizajniran da bi pomogao ljudima da iskoriste život na najbolji mogući način i cijene vrijeme koje im je preostalo do kraja.

Da bi navio sat, vlasnik popunjava upitnik, ubacujući informacije iz zdravstvenog kartona (alergije, bolesti itd). Osim toga, unosi podatke o tome da li pije, puši i da li je neko u porodici bolovao od raka, dijabetesa i drugih bolesti.

Prije nego što dobije rezultat, vlasnik mora da odgovori i na pitanje da li i koliko je fizički aktivan, kao i koliko kilograma ima. Na osnovu tih podataka sat daje prognozu datuma smrti i “Tiker”, koji radi kao običan sat, počinje da odbrojava.

Poslije kampanje masovnog finansiranja (crowdfunding), sat se može kupiti na internetu po cijeni od 88,85 dolara. Uprkos prvobitno planiranom iznosu od 25.000 dolara, do sada je prikupljeno 98.665 dolara.

''Zamislite da vam neko kaže da vam je ostalo još godinu dana života. Šta biste promijenili u životu'', kaže Fredrik Kolting, koji je na zamisao da napravi ovakav došao kada mu je preminuo deda.

''Sve što treba da naučimo jeste da cijenimo vrijeme i život koji su nam dati, iskoristimo dan i slušamo svoje srce'', kaže on, prenosi ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije