Nauka

Šišmiš kriv za prvi slučaj ebole?

Šišmiš kriv za prvi slučaj ebole?
Šišmiš kriv za prvi slučaj ebole?

KONAKRI - Dvogodišnji dječak Emil Uamuno iz Gvineje, žrtva ebole za koju se vjeruje da je izazvala aktuelnu epidemiju, zaražen je najvjerovatnije igrajući se u šupljem drvetu u kome su bili nastanjeni šišmiši, kažu naučnici.

Naučnici su selu Meliandou, gdje je dječak rođen, uzeli uzorke i razgovarali sa mještanima o mogućim izvorima zaraze, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "EMBO Molekularna medicina".

Dječak Emil, koji je umro od ebole u decembru 2013. godine, često se igrao zajedno sa drugom djecom u drvetu sa šišmišima u selu koje je okruženo poljoprivrednim zemljištem i velikim drvećem.

Selo sa 31 kućom nalazi se u šumskom regionu okruženo visokom trskom i palminim drvećem, za koje se vjeruje da privlače šišmiše koji su virus prenijeli Emilu.

Iako naučnici vjeruju da je divljač kojom se mještani hrane, uključujući šišmiše, mogući izvor ebole, naučnici smatraju da to nije izazvalo epidemiju. Vjeruje se da je uzrok epidemije izloženost šišmišima i njihov izmet.

Naučnici su testirali uzorke pepela sa drveta, koje su mještani ranije zapalili, i pronašli DNK tragove koji se poklapaju sa šišmišima.

Iako nisu nisu mogli da testiraju meso divljači koje su mještani uništili, oni su uhvatili žive šišmiše i testirali ih.

Ebola nije pronađena kod šišmiša, ali su raniji testovi pokazali da ova vrsta može da bude prenosnik ebole, navodi Bi-Bi-Si.

Doktor Fabijan Lenderc sa Instituta "Robert Koh" u Njemačkoj i njegove kolege kažu da je potrebno naučiti više o šišmišima, jer oni praktično žive sa ljudima, ističući da ubijanje životinja nije rješenje.

"Ubijanje šišmiša nije rješenje jer biste onda imali više slučajeva malarije", rekao je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije