Nauka

Sivkov: Koristiti HAARP protiv Srbije je kao da gađate vrapca topom

Sivkov: Koristiti HAARP protiv Srbije je kao da gađate vrapca topom
Sivkov: Koristiti HAARP protiv Srbije je kao da gađate vrapca topom

Ljuti mrazevi, suša koja dovodi do šumskih požara, grad veličine jajeta, kao i tajfuni, cunami i druge prirodne nepogode hiljadama godina su smatrani gnevom bogova.

Sada, u bilo kojoj tački da se dogodi neka kataklizma, rađa se verzija da je za to kriva Amerika. I onda slijede poduže analize o globalnom projektu HAARP, koji je prema zvaničnoj verziji bio stvoren za izučavanje klime planete, konkretno polarne svjetlosti, a zapravo je navodno klimatsko i psihotropno oružje nesagledive moći. I još jedna novost-strašilo: SAD su pokušale da izmjene klimu u Srbiji, tako što bi snizile temperaturu do arktičke, a onda na sreću, eksperiment nije uspio i svi efekt, užasni mrazevi pogodili su teritoriju SAD. Ova informacija se mogla naći naširoko po medijima.

Konstantin Sivkov, doktor vojnih nauka, prvi poptredsjednik Akademije geopolitičkih nauka, bivši mornarički oficir istakao je za Glas Rusije da u principu, jeste moguća promjena vremena.

"Nad određenim regionima se zaista može izazvati kiša rasipanjem određenih smjesa u vazduh. Ili, naprotiv, kao nad Moskvom, kada su praznici, pravimo lijepo vreme, to nije problem. U oblastim bojnih dejstava, u okviru obezbjeđivanja dobrih okolnosti za takva dejstva, takođe se mogu otjerati oblaci. To je normalno", pojasnio je Sivkov.

Dodaje da u strateškom smislu HAARP ne bi trebalo smatrati oružjem, jer je prognoziranje rezultata dejstva ovog sistema na klimu u sadašnjim uslovima problematično.

"Ono može da izazove potpuno neočekivane efekte. I naravno, ako dođe do takvog efekta, ono bi uticalo na vreme na velikim prostranstvima: na kontinentu ili polovini kontinenta. Tako da je razgovor o tome da je HAARP bio usmjeren samo na Srbiju, izvinite, besmislica", kazao je Sivkov.

Ističe da je u principu nemoguće da na se Srbiju utiče HAARPom, ali bi to svejedno bilo kao pucati na vrapca iz topa.

"Ne radi se tu o tome. Sada je HAARP, prema posljednjim informacijama konzerviran. Ovaj program je pauziran, privremeno. Sudeći po svemu, promjena vremena u Evropi i SAD je drugim okolnostima uslovljena. Poslije katastrofe u Meksičkom zalivu, koja se dogodila prije nekoliko godina, došlo je do ozbiljnih promjena tokova Golfske struje, ona se podijelila u dva kraka. Jedan topli krak struje, koji cirkuliše na jugu SAD, centralnog Atlantika i drugi hladni, gore, koji tera hladnu vodu u krug", pojašnjava Sivkov.

On je dodao da zaista, nastaju veoma niske temepreature, slične onima u Jakutiji ili u centralnim, sjevernim regionima.

HAARP nije oružje, ali može izazvati neočekivane efekte

Aleksandar Golubjev, načelnik odeljenja kratkoročnih prognoza vremena i opasnih pojava na teritoriji Rusije, Roshidrometcentra kaže da je svaka verzija je u principu, teoretski tačna.

"Ali što se tiče prakse, onda je naravno, neophodna ogromna količina energije. I čovječanstvo sada nije u mogućnosti, u snazi da pravi takve eksperimente, tim prije, uspješno. A igrati se sa prirodom- to je već veoma riskantno", rekao je Golubjev.

Prema njegovim riječima, sada uočavamo prilično opasne pojave: meteorološke, hidrološke i druge, naravno povezane sa tim što je atmosfera nehomogena sredina i uvek se nalazi u stanju kreatanja.

Ističe da je osnovni zadatak hidrometeoroloških službi svih zemalja svijeta predviđanje opasnih vremenskih uslova, koje mogu da utiču na živote ljudi, ali i na ekonomiju, poljoprivredu itd.

Nato je mijenja vrijeme tokom borbadovanja Srbije

"Ipak, kada je NATO bombardovao Jugoslaviju, na teritoriji Jugoistočne Evrope je bilo neobično lijepo vrijeme i vojni eksperti, a konkretno doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov pretprostavljaju da je tada možda moglo biti sličnih manipulacija sa vremenom. Odnosno, mogle su biti vještački izazivane kiše na ograničenim teritorijama, kao na primjer pljuskovi koji su trajali nedeljama na teritoriji Vijetnama, tokom rata. Ili sa druge strane omogućiti pilotima jasno i vedro nebo, kao što je bio slučaj sa Jugoslavijom", pojasnio je Golubjev.

On je dodao da je sinoptičar, te da se time bavim, kao i Hidrometeorološki centar, prognozama na 3-5-9 do mjeseca dana.

"Zato je moje mišljenje tu jednoznačno. Obično je to anticiklon, koji se obrazuje nad velikom teritorijom. I ne samo nad teritorijom Srbije. Dešava se, da on zahvati čitavu Zapadnu Evropu. I čak ne samo Evropu, već dođe i do naše teritorije. Zato, naravno, ja ne bih razmatrao mogućnost da je ovo bilo ciljno, planirano djelovanje takvir razmjera na vrijeme. Za sada, na savremenom nivou razvoja nauke i tehnologije to nije moguće", objašnjava Golubjev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije