Nauka

Sljedeće godine će biti rođena prva beba sa tri roditelja

Sljedeće godine će biti rođena prva beba sa tri roditelja
Sljedeće godine će biti rođena prva beba sa tri roditelja

Najnovija dostignuća u polju genetike naučnicima su omogućila da prilikom vještačke oplodnje koriste gene jednog oca i dvije majke.

Prva beba sa tri roditelja, dvije majke i jednim ocem, biće rođena u Velikoj Britaniji sljedeće godine, a ova je zemlja najavila seriju zakona, prvih takve vrste u svijetu, koji se tiču ove problematike.

Velika Britanija je donijela zakon o tome kako u ovakvim slučajevima djetetovi legalni staratelji mogu biti samo dva roditelja, piše Klix.

Nova dostignuća kad je u pitanju umjetna oplodnja rade na tome da se bore protiv rijetkih genetskih poremećaja koji se mogu prenijeti sa majke na dijete, tako da se koristi genetički materijal treće majke. Naučnici to opisuju "hanzaplastom" za sve one genetičke predispozicije koje bi mogle dovesti do neke deformacije ili poremećaja.

Ova je procedura svugdje u svijetu ilegalna, a naučnici su prilično skeptični u vezi s tim kakve će ovo uticaje imati na dijete. Ipak, zasada je ovo potencijalno najbolji način radi prevencije nekih bolesti i rijetkih genetskih oboljenja.

"Morate znati da ovo nije tretman, nego način preveniranja nasljednjih genetskih oboljenja", kaže profesor Evan Snyder, koji procjenjuje kako je potrebno još od dvije do pet godina istraživanja u ovoj oblasti prije nego što bi ova procedura mogla postati masovna i uobičajena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije