Nauka

Smrtonosan je, ne postoji lijek, otporan na sve vakcine

Smrtonosan je, ne postoji lijek, otporan na sve vakcine
Smrtonosan je, ne postoji lijek, otporan na sve vakcine

VINSKONSIN - Virolog Jošihoro Kavaoka stvorio je čudovišni virus koji se čini kao da je sišao sa stranica distopijske naučno-fantastične priče.

Kavaoka je proučavao varijantu virusa Influence A H1N1, zloglasne svinjske gripe, koja je ubila između 151.700 i 575.400 ljudi u prvoj godini kada se pojavila.

U sklopu istraživanja, Kavaoka je stvorio varijantu virusa koja je potpuno otporna na ljudski imunosistem, prenosi Jutarnji list.

Kao glavni razlog za takvu vrstu istraživanja Kavaoka navodi potrebu za razumijevanjem mehanizama koji dovode do virusa otpornih na imunosistem, kako bi identifikovali ključne dijelove virusa koji to omogućavaju i na osnovu toga proizvodili vakcine u budućnosti.

"Takvi virusi se pojavljuju i u prirodi, pa laboratorijska istraživanja poput našeg mogu pokazati šta se događa u prirodi", rekao je Kavaoka.

Ipak, brojni naučnici i mediji zabrinuti su zbog tog istraživanja. Kavaoka je za istraživanje odabrao smrtonosni virus koji može zaraziti ljude, a potom ga je izmanipulisao do tačke na kojoj bi ga bilo nemoguće zaustaviti ukoliko izađe iz laboratorije. Protiv njega ne postoje vakcine niti lijek, visoko je zarazan i smrtonosan.

Kada bi "pobjegao" iz laboratorije, virus bi u kratkom roku mogao zaraziti i ubiti do milijardu ljudi.

"Ima pandemički virus koji je otporan na vakcinu", rekao je jedan anonimni naučnik. "Sve što je prije radio bilo je opasno, no ovo je suludo."

Kavaoka je i u prethodnim godinama radio na opasnim sortama smrtonosnih virusa, poput virusa ptičje gripe. Prošlog mjeseca je objavio rezultate istraživanja u kojem je proizveo virus izrazito sličan virusu koji je uzrokovao pandemiju gripe u Španiji 1918, koji je pobio oko 50 miliona ljudi.

Naučnici su također zabrinuti zbog mogućnosti da virus pobjegne iz laboratorije. Laboratoriji u kojima se radi sa smrtonosnim biomaterijalima imaju oznaku kvaliteta zaštite, koja ide od BSL-1 do najsigurnije, BSL-3.

Laboratorija profesora Kavaoke na Univerzitetu u Vinskonsinu ocijenjen je kao BSL-3.

Stručnjak za biooružje Lin Kloc izračunao je 2012. kako su šanse čak 80% da će, u prosjeku, svakih 13 godina jedan od smrtonosnih virusa koji se nalaze u laboratorijima tog bezbjednosnog nivoa "pobjeći" među ljude.

Ukoliko do toga dođe, posljedice bi mogle biti nesagledive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije