Nauka

Šon Kerol, poznati fizičar, tvrdi: Nema života poslije smrti

Šon Kerol, poznati fizičar, tvrdi: Nema života poslije smrti
Foto: Ilustracija | Šon Kerol, poznati fizičar, tvrdi: Nema života poslije smrti

Šon Kerol, kosmolog i profesor fizike na uglednom Tehnološkom univerzitetu u Kaliforniji (Caktech), tvrdi da je život poslije smrti, ideja koju promovišu brojne svjetske religije, fizički nemoguć.

"Mi potpuno razumijemo zakone fizike koji se nalaze u pozadini svakodnevnog života", rekao je Kerol, dodavši da sve ono što se događa u stvarnosti mora da bude u okviru granica mogućeg.

Da bi život poslije smrti postojao, svijest bi morala da bude odvojena od našeg fizičkog tijela, što nije slučaj, tvrdi fizičar.

Svijest, na elementarnom nivou, čine atomi i elektroni koji stvaraju ono što nazivamo umom.

"Zakoni fizike ne dozvoljavaju tim česticama da funkcionišu na taj način nakon ljudske smrti", smatra Kerol.

"Postoji jedan veliki, nepremostiv problem u vezi sa idejom da postoji neka vrsta svijesti nakon što naša tela umru i raspadnu se na atome od kojih su sačinjeni. Naime, mi potpuno razumijemo zakone fizike koji određuju naš svakodnevni život i ne postoji nijedan način da ti zakoni dozvole 'preživljavanje' informacija uskladištenih u naše mozgove nakon smrti", napisao je Kerol za "Scientific American ".

Kerol se poziva na kvantnu teoriju polja prema kojoj, jednostavno rečeno, svaka vrsta čestica stvara sopstveno polje.

Primjera radi, svi fotoni u svemiru imaju svoje polje, baš kao i svi elektroni i ostale vrste čestica.
 

Da postoji život posle smrti, mogli bismo da ga izmjerimo 

Kerol objašnjava da bi, ako se život na bilo koji način nastavlja nakon smrti, testiranja kvantnih polja otkrila "duhovne sile" ili "duhovne čestice", a to se ne događa.

"Ako stvarno postoje samo atomi i poznate sile, ne postoji način da ljudska duša preživi smrt", napisao je Kerol.

"Vjerovanje u život poslije smrti zahtjeva, blago rečeno, postojanje fizike koja nadilazi Standardni model. I najvažnije od svega, trebalo bi da postoji način da ta 'nova fizika' interaguje s atomima koji nas čine. U kvantnoj teoriji polja ne može da postoji kolekcija 'duhovnih čestica' i 'duhovnih sila' koje stupaju u interakciju s našim 'običnim' atomima jer bismo ih u protivnom detektovali tokom dosadašnjih eksperimenata", smatra Kerol.

Život poslije smrti je, dakle, "dramatično nekompatibilan" s modernom naukom.

Jednom kada to prihvate svi naučnici, moći ćemo da počnemo da razumijemo način na koji ljudski um funkcioniše, uvjeren je poznati fizičar.

"Ne postoji razlog da budemo agnostici vezano za ideje koje su dramatično nekompatibilne sa svime što znamo o modernoj nauci. Jednom kad savladamo našu nevoljnost da se suočimo sa stvarnošću po ovom pitanju, moći ćemo da se pozabavimo mnogo zanimljivijim pitanjima, poput onih o načinu na koji ljudska svijest zaista funkcioniše", zaključuje Kerol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije