Nauka

Spriječiti razvoj "robota ubice"

Spriječiti razvoj "robota ubice"
Foto: Ilustracija | Spriječiti razvoj "robota ubice"

NJUJORK - Više od stotinu vodećih stručnjaka za robotiku pozvalo je UN da preduzme korake u cilju sprečavanja razvoja "robota ubica".

U pismu upućenom UN navodi se da vodeći stručnjaci za vještačku inteligenciju, uključujući kanadsko-američkog biznismena, izumitelja i investitora Ilona Maska, upozoravaju na "treću revoluciju ratovanja".

Stručnjaci navode da "smrtonosna autonomna tehnologija" predstavlja neku vrstu "Pandorine kutije" i da je vrijeme od suštinske važnosti.

"Kada se razviju, roboti će omogućiti oružane sukobe razmjera većih nego ikad, u vremenskim intervalima bržim nego što ljudi mogu da pojme. Ovo bi moglo da bude oružje terora, koje će tirani i teroristi koristiti protiv nevinog naroda i oružja koje će biti programirano da se ne ponaša kako želi onaj ko njime upravlja", navodi se u pismu upućenom UN.

Prema podacima stručnjaka, njih 116 je pozvalo na zabranu korištenja vještačke inteligencije u kontroli oružja, prenosi Bi-Bi-Si.

"Kada se 'Pandorina kutija' jednom otvori, biće ju veoma teško zatvoriti", upozorili su stručnjaci.

Sastanak grupe UN koja je fokusirana na autonomno oružje bio je planiran za danas, ali je odgođen za novembar.

Moguća zabrana upotrebe "robota ubica" razmatrana je na sastanku komiteta UN 2015. godine, kada su stručnjaci uputili pismo upozorenja o opasnostima koje donosi autonomno naoružanje.

"Robot ubica" predstavlja potpuno autonomno oružje koje može samo da odabere metu, bez asistencije čovjeka. Takve mašine još ne postoje, ali tehnološki napredak je približio tu ideju njenom ostvarenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije