Nauka

Šta nam sve donosi vještačka inteligencija?

Šta nam sve donosi vještačka inteligencija?
Foto: Ilustracija | Šta nam sve donosi vještačka inteligencija?

Vještačka inteligencija više nije ideja iz naučnofanastične literature. Ona postaje dio svakodnevnog života. Kako kompjuterska inteligencija mijenja naš život i kako će nam promijeniti budućnost – razmotreno je u emisiji Glasa Amerike "Zajedno sa Gretom Van Sasteren".

Vještačka inteligencija mnogima od nas je promijenila način života. Ona utiče na to kako putujemo, koje sadržaje pretražujemo na internetu pa čak hranu koju jedemo. Međutim, brzi razvoj tehnologije otvara niz suštinskih pitanja, ističe direktor Majkrosofta za pravne poslove Bred Smit.

"Baš kao što nijedan pojedinac, kompanija ili vlada ne smiju biti iznad zakona, nijedna tehnologija takođe ne smije da bude iznad zakona. Mislim da ćemo morati da stvorimo etičke principe, a zatim i zakone da bi društva mogla da odluče kako žele da se primjenjuje ta tehnologija", kaže Smit.

Vještačka inteligencija sada ima algoritme koji prijete da prevaziđu nivoe ljudske inteligencije i koriste se u borbi protiv terorizma i svjetske gladi kao i u medicini.

"Mnogo najsavremenijih metoda u imunoterapiji, na primjer u oblasti liječenja raka, već je zapravo zasnovano na vještačkoj inteligenciji, a imamo mnogo razloga da vjerujemo da će se to nastaviti i ubrzati", dodaje on.

Međutim, napredak u vještačkoj inteligenciji takođe znači da će se tržište rada preobraziti i postati mnogo teže za nisko-kvalifikovane radnike.

"Kada dođete u restoran brze hrane koji ima prozor za vozače, danas vašu porudžbinu prima i unosi u kompjuter - čovjek zaposlen u restoranu. Mislim da za pet godina postoji dobra šansa da ta osoba neće imati taj posao, da će ga obavljati kompjuter koji može da razumije šta vi govorite i unose narudžbinu", navodi Smit.

Smit dodaje da je za današnju radnu snagu od fundamentalnog značaja - da nauči nove vještine kako bi se adaptirala i bila uspješna u novoj eri.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije