Nauka

Šta se dogodilo čovjeku koji je gurnuo glavu u akcelerator?

Šta se dogodilo čovjeku koji je gurnuo glavu u akcelerator?
Foto: Ilustracija | Šta se dogodilo čovjeku koji je gurnuo glavu u akcelerator?

Akcelerator je mašina koja ubrzava čestice skoro do brzine svjetlosti. Nastao je tridesetih godina prošlog vijeka, za istraživanja u nuklearnoj fizici, a doveo do otkrića novih čestica, poput Higsovog bozona.

Ruski naučnik Anatolij Bugorski radio je sedamdesetih godina kao istraživač na Institutu za visokoenergetsku fiziku, u kojem se koristio sovjetski akcelerator zvani sinhrotron U-70.

Bugorski je 13. jula 1978. godine ubacio glavu u sinhrotron da provjeri dio koji nije radio, kada se odjednom čuo neobičan zvuk, nalik "zap!".

Bezbjednosni mehanizam akceleratora popustio je u pogrešnom trenutku, tako da je snop protona enormnom brzinom prošao tačno kroz naučnikovu glavu.

 Uprkos tome što nije osjetio bol, Bugorski navodi da je vidio "munju jaču od hiljadu Sunaca".

Snop je pogodio zadnji dio njegove glave, prošao kroz njegov mozak, i izašao pored lijeve nozdrve.

Naučnikovo lice ubrzo je oteklo kao balon, pa je odmah odvezen u bolnicu, kako na liječenje, tako i na proučavanje, s obzirom na to da se do tada ništa slično nikom nije dogodilo.

U to vrijeme ljekari su s razlogom vjerovali da će Bugorski umrijeti za nekoliko dana.

Doza radijacije koju je apsorbovala naučnikova lobanja mjeri se u grejevima. Jačina zraka koji je pogodio glavu naučnika iznosila je 2.000 greja pri ulasku, i 3.000 greja pri izlasku. Poređenja radi, apsorpcija više od 5 greja značila je smrt u roku od 14 dana.

Pošto se niko do tada nije susreo sa radijacijom u vidu protonskog snopa, ljekari su se spremili za najgore.

 

 Ipak, Bugorski je poživio znatno duže od nekoliko dana. Štaviše, živ je i danas, i ima 75 godina.

 Ipak, ova nezgoda nije prošla bez posljedica, piše Kjurioziti.

 Oko rupa koje su nastale na Anatolijevoj glavi, koža je u roku od narednih nekoliko dana počela da se ljušti.

 Naučnik je izgubio sluh u lijevom uhu, a danas konstatno doživljava tinitus - osjećaj zvuka u uhu bez odgovarajućeg spoljašnjeg nadražaja.

 Lijeva strana naučnikovog lica takođe je na neki način ostala "zarobljena u vremenu". Dok se na desnoj nalaze bore, druga strana lica je savršeno očuvana.

Bugorski je do sada pretrpio i šest tonično-kloničnih napada (kontrakcije udova, za kojima slijedi njihovo opružanje zajedno sa lučnim krivljenjem kičme u trajanju od 10–30 sekundi), kao i apsans napade (fr. – pti mal, napad koji se odlikuje naglim početkom i završetkom u vidu prekida svijesti i ispadom drugih mentalnih funkcija, uz minimalne motorne znake). Riječ je o dvjema vrstama epilepsije.

 Naučnik je čak nakon nesreće uspio da završi svoj doktorat, što je krajnje impresivno ako se uzme u obzir da se prvobitno smatralo da neće preživjeti.

 Oženjen je Verom Nikolajevnom, sa kojom ima sina Petra.

 

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije