Nauka

Šta su agenti otkrili o Hitleru?

Šta su agenti otkrili o Hitleru?
Šta su agenti otkrili o Hitleru?

Godine 1943. Kancelarija za strateške usluge (OSS), preteča Centralne obavještajne agencije (CIA), angažovala je američkog psihologa i profesora Univerziteta Harvard Henrija Mareja da prouči ličnost Adolfa Hitlera radi lakšeg predviđanja njegovih postupaka.

U izvještaju na 229 stranica pod nazivom "Ličnost Adolfa Hitlera" Marej opisuje njemačkog firera kao paranoičnu osobu i potpunu ruševinu od čovjeka, nesposobnog za normalne međuljudske odnose. Frustrirajuće djetinjstvo i potreba za dominacijom u svim oblastima.

U djetinjstvu se osjećao inferiornim, velikim dijelom zbog fizičkog izgleda, jer je bio sitne građe i djelovao slabašno i bolešljivo. Odbijao je da ide u školu, jer ga je bilo sramota zato što je bio slab đak.

"Nikada se nije bavio fizičkim radom niti sportom i oslobođen je vojne obaveze u austrijskoj vojsci kao trajno nesposoban", napisao je Marej.

Zbog svoje nesigurnosti, bio je opsjednut brutalnom snagom, fizičkom silom, beskrupuloznom dominacijom i vojnim osvajanjima.

Čak i kada je seksualnost u pitanju, opisan je kao potpuni mazohista, koji je ponižavao i zlostavljao partnerke. Hitler je u djetinjstvu patio od Edipovog kompleksa (ljubav prema majci i mržnja prema ocu), koji je razvio nakon što je roditelje zatekao prilikom seksualnog čina, navodi Marej.

Hitler je bio ponizan i poštovao je oca, ali ga je doživljavao kao neprijatelja, koji vlada porodicom tiranskom strogošću i nepravdom. Prema Marejevom izvještaju, Hitler je zavidio ocu na njegovoj muškosti i maštao je o tome da ga ponizi, kako bi povratio "izgubljeni ponos" svojoj majci.

Bivše Hitlerove partnerke govorile su da je bio nesposoban za normalan ljubavni i seksualni odnos, što je, prema Mareju, razlog njegove prenaglašene želje za superiornošću. Nesposoban da demonstrira svoju muškost pred ženom, osjećao je potrebu da to nadoknadi tako što je ispoljavao neprevaziđenu moć nad muškarcima u načelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije