Nauka

Starije majke možda rađaju zdraviju i pametniju djecu

Starije majke možda rađaju zdraviju i pametniju djecu
Starije majke možda rađaju zdraviju i pametniju djecu

LONDON - Starije majke možda rađaju zdraviju djecu koja će biti i bolje obrazovana od djece koju su rodile žene u dvadesetim, pokazala je međunarodna studija.

Majke tinejdžerke i starije od 35 godina imaju nešto povećan rizik od prijevremenog porođaja, a adolescentkinje će vjerovatnije od žena u dvadesetim imati djecu koja se sporije razvijaju i koja ne završe srednju školu, piše časopis "Lanset".

Vođa studije Karolin Fol, istraživač britanskog univerziteta u Sauthemptonu i njene kolege su proučili šta je bilo sa 19.403 djece sa obzirom na starost majke pri porođaju u pet zemalja sa niskim i srednjim prihodima - Brazilu, Gvatemali, Indiji, na Filipinima i u Južnoafričkoj Republici.

Podaci za svaku zemlju prikupljani su u raznim razdobljima od 1969. do 1989. i različitim metodama, ali za sve učesnike postojali su podaci o starosti majke te podaci od djetetu barem do druge godine života.

Majke u studiji su prosječno bile stare 26 godina, žene u Brazilu bile su najmlađe, 25,8 godina, a u Gvatemali najstarije 27,2 godine.

Djeca majki do 19 godina imala su 20 do 30 odsto veći rizik da se rode prerano i s malom porođajnom masom, pokazala je studija, a ta djeca su imala i 30 do 40 odsto veće šanse da zaostaju u razvoju s dvije godine i da ne završe srednju školu.

Istražioci su ustanovili socioekonomski status majki na temelju obrazovanja, bračnog stanja, bogatstva, etničke pripadnosti i mjesta stanovanja u gradu ili u selu. I kad su te faktore uključili, ostala je prednost starijeg majčinstva.

Međutim, studija ima nedostatak podataka o genetici, pušenju i prehrani majki i ostalim oblicima hranjenja osim dojenja, priznali su autori studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije