Nauka

Stiven Hoking: Bog ne postoji

Stiven Hoking: Bog ne postoji
Stiven Hoking: Bog ne postoji

Stiven Hoking tvrdi da je ateista i smatra da je nauka ponudila „znatno ubjedljivije objašnjenje“ u vezi sa porjeklom univerzuma kao i da čuda religije „nisu kompatibilna“ sa naučnim činjenicama.

"Pre nego što smo razumeli nauku, bilo je prirodno da verujemo da je Bog stvorio univerzum, ali sada nam nauka daje znatno ubedljivije objašnjenje", izjavio je proslavljeni fizičar u videu koji su objavile španske novine "El Mundo".

"Ono šta mislim kada sam rekao da ‘bismo znali um Boga’ je to da bismo znali sve što Bog zna da on postoji, ali on ne postoji. Ja sam ateista”, dodao je Hoking, prenosi "Huffington Post"

Hokingov komentar usledio je nakon pitanja novinara lista koje se bavilo njegovom religioznošću.

"Um Boga” je referenca koju je Hoking koristio da pojasni pasus iz njegove knjige "Kratka istorija vremena”, u kojoj je napisao da bi naučnici "poznavali um Boga” da je otkriven set naučnih principa kolokvijalno poznat kao "teorija svega”.

Međutim, ovo nije prvi put da je Hoking otvoreno govorio o svojim vjerskim ubjeđenjima.

On je 2011. godine za "Guardian” izjavio da ne vjeruje u raj ili zagrobni život, nazivajući sve "bajkama za osobe koje se plaše mraka”.

Hoking je takođe 2007. godine izjavio za "BBC” da "nije religiozan u klasičnom smislu” i da vjeruje da univerzumom upravljaju zakoni nauke. Ovi zakoni su možda doneti od strane Boga, ali on ne interveniše kako bi ih prekršio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije