Nauka

Stiven Hoking: Crne rupe ne postoje

Stiven Hoking: Crne rupe ne postoje
Stiven Hoking: Crne rupe ne postoje

U radu objavljenom na internetu, čuveni naučnik Stiven Hoking izneo je stanovište da ''crne rupe'' ne postoje i da umjesto njih egzistiraju takozvane ''sive rupe''.

Hipotezu kojom je šokirao svijet zasniva na pretpostavci da horizont događaja, ili zamišljena granica nakon koje se ne može detektovati šta se zapravo događa u ovim grandioznim objektima, ne postoji.

''Odsustvo horizonta događaja znači da 'crne rupe' ne postoje, u smislu objekta od kog svjetlost ne može pobjeći'', piše u radu nazvanom ''Očuvanje informacija i vremenska prognoza crnih rupa''.

Hoking smatra da snop svjetlosti koji pokušava da ''pobjegne'' od crne rupe biva samo kratkotrajno zaustavljen na njenoj ivici, a da se zatim iz te tačke postepeno rasipa u svemir.

''Nema bjekstva od 'crne rupe' u klasičnoj teoriji, ali kvantna omogućava energiji i informaciji da pobjegne od crne rupe'', objasnio je on.

Potpuno objašnjavanje procesa, priznaje Hoking, zahtijevalo bi teoriju koja uspešno uklapa gravitaciju sa drugim fundamentalnim silama prirode.

Stručnjak za crne rupe Don Pejdž sa Univerziteta u Alberti, Kanada, priznao je: ''Hokingova ideja zvuči razumno''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije