Nauka

Stiže "pilula za pamet"?

Stiže "pilula za pamet"?
Stiže "pilula za pamet"?

Naučnici sa Stenforda su otkrili način kako da mozak životinja vrate u takozvano "plastično" stanje, nalik dječjem, čime se pospješuje učenje novih vještina.

Kako piše britanski "Inedependent", istraživanje zvuči kao nešto iz naučno-fantastičnih filmova, ali praktično znači da je pronađen način da se životinje (naučnici se nadaju, kasnije i ljudi) načine "pametnijim".

Tim naučnika je eksperimentisao sa proteinom PirB, koji omogućava životinjskim moždanim ćelijama da se lakše podsete ranije naučenih vještina, ali i otežava mogućnost da se nauče nove vještine.

Uočeno je da kada se vještački smanji lučenje tog proteina, receptori drugačije funkcionišu i mozak stvara brže veze, prenosi RTRS.

Tim koji predvodi profesorka Karla Šac radio je sa životinjama koje imaju "lijeno oko" i ustanovio da se primjerci kod kojih je "prigušeno" lučenje proteina lakše prilagođavaju takvoj situaciji i životom sa samo jednim okom.

Kako piše "Independent", tim je ustanovio da je uvođenje mozga u tzv. "plastično" stanje, dovelo do toga da bar jedan dio mozga postaje prilagodljiviji, što znači da bi mogao da se lakše oporavlja od oštećenja, da se "prespoji", ali i usvaja nove vještine.

Istraživanje je značajno jer bi moglo znatno da pomogne prilikom liječenja povreda mozga, moždanih udara i drugih neuroloških problema. Takođe, neki od rezultata istraživanja značiće i u borbi protiv Alchajmera.

Sljedeća prepreka za naučnike je to što ljudi nemaju PirB već više verzija sličnog proteine od LilrB2 do LirB5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije