Nauka

Stručnjaci: HAARP nema veze sa potopom

 Stručnjaci: HAARP nema veze sa potopom
Stručnjaci: HAARP nema veze sa potopom

VAŠINGTON, BEOGRAD - Nezabilježene poplave u regiji pokrenule su i razne teorije zavjere, pa su mnogi prozvali HAARP /Visokofrekventni program za aktivno istraživanje aurore/ kao krivca za velike vremenske nepogode - navode stručnjaci.

Radi se o setu antena koje se nalaze na Aljasci i emitiraju visokofrekventno (HF) radio zračenje.

Teoretičari zavjere vjeruju da se HAARP koristi za manipulisanje vremenskim prilikama pa idu i toliko daleko da tvrde kako je upravo ovaj sistem odgovoran za velike poplave koje su pogodile regiju.

Međutim, srpski fizičar Marko Rančić, u tekstu za portal "Svet nauke", tvrdi da nema ni promil  šanse da HAARP može da izazove i najmanji uticaj  na vremenske prilike.

"Neznanje i neukost su pobili više ljudi od prirodnih katastrofa", navodi  Rančić  u tekstu u kojem objašnjava što je to zapravo HAARP.

Taj sistem  koristi se za istraživanje jonosFere, sloja Zemljine atmosfere na visini od 85 do 600 kilometara. Ovaj  sloj nalazi se iznad Ozonskog omotača pa je sasvim logično pod jakim "bombardovanjem"  UV i X zraka sa Sunca.

Zbog toga se u jonosferi stvaraju slobodni elektroni i pozitivni joni pa se onda ponovo spajaju u neutralne atome i tako u krug.

Zbog velikog broja naelektrizovanih  čestica, jonosfera odbija Hf radio zrake nazad  prema Zemlji. To je  značajno,  jer je upravo to princip rada Hf radija kakve koriste npr. radio amateri.

Rančić navodi da  HAARP ne može da formira  ciklonu,  a samim tim ni da  kreira  kataklizmične padavine.

Stručnjaci navode  da se HAARP može primijeniti u vojnoj industriji za poboljšanje komunikacionih sistema, kao i za metode  kojima se onemogućava  komunikacija između trećih strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije