Nauka

Student iz Banjaluke dobitnik "Pupinove nagrade"

Student iz Banjaluke dobitnik "Pupinove nagrade"
Student iz Banjaluke dobitnik "Pupinove nagrade"

NOVI SAD - Student Elektrotehničkog fakulteta iz Banjaluke Aleksandar Pajkanović ovogodišnji je dobitnik "Pupinove nagrade Matice srpske", koja se dodjeljuje za studentske radove koji predstavljaju doprinos tehničkim i prirodnomatematičkim disciplinama kojima se bavio srpski naučnik i pronalazač Mihajlo Pupin.

Iz Matice srpske je saopšteno da je Pajkanović ovu nagradu dobio za master rad "Kontrola invalidskih kolica pokretima glave".

Osim Pajkanioviću, Matica srpske dodijelila je još dvije druge i tri treće "Pupinove nagrade", studentima čiji su radovi dali doprinos nauci.

Drugu nagradu podijelili su studenti Branislav Stanković sa beogradskog Fakulteta za fizičku hemiju i Veljko D. Dimović sa Fakulteta za inženjerijske nauke iz Kragujevca.

Treću "Pupinovu nagradu" podijelili su studenti novosadskog Fakulteta tehničkih nauka /FTN/ Edvin Pakoci, Robert Mak i Aleksandar Antić.

"Pupinova nagrada" biće uručena nagrađenim studentima u četvrtak, 27. marta u 12.00 časova u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Odjeljenje za prirodne nauke, Sekcija za tehničke nauke i tehničku kulturu Matice srpske ustanovilo je "Pupinovu nagradu" u spomen na Mihajla Pupina, velikog srpskog naučnika svjetskog glasa. Dodjeljuje se studentim redovnih studija svake treće godine iz Fonda "Mihajlo Pupin" i sredstava Matice srpske, za diplomske, master i druge naučne radove.

Pravo učestvovanja imaju studenti svih univerziteta sa srpskog govornog područja, a na osnovu prijedloga nadležne katedre, nastavno-naučnog vijeća ili drugog odgovarajućeg organa fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije