Nauka

Studenti izumili uređaj za poboljšanje kvaliteta života slijepih

BIJELJINA - Četvorica studenata Fakulteta informacionih tehnologija (FIT) iz Bijeljine došli su do revolucionarnog otkrića koje će, kako tvrde, drastično poboljšati kvalitet života slijepih i slabovidih ljudi, piše današnji "Pres RS".

Studenti Branko Krstić, Igor Lale, Igor Tomić i Igor Perić sa mentorom Darkom Lakićem modifikovali su računarsku konzolu XBox 360 u novi uređaj koji šalje dodirne signale na kožu osobe koja ne vidi.

Zbog ovog otkrića ekipa studenata FIT-a dobila je poziv da početkom jula učestvuje na prestižnom međunarodnom takmičenju softverskih inovacija u Australiji, koje organizuje kompanija "Microsoft".

"Ovaj uređaj podešen je tako da informacije o slici koju imaju oni koji vide, taktilnim putem, u obliku vibracija, prenosi na kožu podlaktice korisnika, te će na taj način slijepe osobe moći da steknu potpuni osjećaj, ne samo o položaju stvari u njihovoj neposrednoj blizini, već i o ostalim karakteristikama predmeta kao što su njihova boja ili oblik", pojasnio je Igor Perić.

Ističući da će novootkriveni uređaj u potpunosti promijeniti način života ljudi koji su hendikepirani nedostatkom čula vida, Perić je rekao da su veliku podršku dobili od fakulteta, kao i kompanije "Microsoft", koja je obećala da će snositi sve troškove puta i smještaja u Australiji, gdje će predstaviti svoj revolucionarni izum.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da bi ovakav uređaj na tržištu koštao 3.000 evra.

Četvorica studenata FIP-a iz Bijeljine na takmičenju u Australiji, na kojem učestvuju 72 ekipe sa svih kontitenata, biće jedini predstavnici iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije