Nauka

Stvoren prvi nanorobot

Stvoren prvi nanorobot
Foto: Ilustracija | Stvoren prvi nanorobot

Nova grana nanotehnologije obećava mnogo, pa tako stručnjaci predviđaju da će se u bliskoj budućnosti unutar našeg tijela nalaziti nanosenzori koji će pratiti naše zdravlje i upozoravati nas na bolest ili nadolazeću zdravstvenu krizu, prenosi Big think.

Nanotech takođe može pomoći u stvaranju nove generacije materijala otpornih na eksploziv, pa čak i samoiscjeljujućih materijala. U području energetike, nanotehnologija bi se mogla iskoristiti za poboljšanje solarnih ćelija i razvoj ultra-kondenzatora za čuvanje energije, zahvaljujući čemu bi čovječanstvo moglo zauvijek odbaciti fosilna goriva. Sve u svemu, naučnici vjeruju kako nanotehnologija može pomoći razvoju novih sistema koji su pametni, autonomni i prilagođavaju se promjenama u okolini.

Područje nanorobotike je mlado i brzorastuće

Jedan istraživački tim radi na samosvjesnim nanorobotima koji mogu unutar ljudskog tijela donijeti lijek tamo gdje je to potrebno.

Druga grupa na Univerzitetu Rice izgradila je nano automobil. Tim sa Univerziteta Machester u Velikoj Britaniji razvio je robota koji je toliko mali da djeluje na molekularnom nivou. To je prvi svjetski molekularni robot čija ruka može manipulisati pojedinim molekulama ili ih premjestiti u klastere.

Iako je nevjerovatno mali, manji od zrna soli, taj robot ima izvanredne mogućnosti, poput rada u malim molekularnim fabrikama za proizvodnju novih generacija materijala i proizvoda. Prije njegovog razvoja stručnjaci su tvrdili kako je nemoguće stvoriti takvog robota.

Profesor David Leigh koji je predvodio tim naučnika objasnio je da robot reaguje na niz jednostavnih naredbi koje su programirane hemijskim inputima od strane naučnika, što je slično načinu koji se koristi kod robota na proizvodnoj liniji automobila. Baš poput robota u fabrici, njihov molekularni robot može se programirati na različite načine, ali u mnogo manjem opsegu i to na molekularnom nivou.

Iako je većina nanorobota veoma kompleksna za izgradnju, ovaj robot djeluje na jednostavan način poput lijekova koje naučnici pomoću hemijskih inputa programiraju kao da je riječ o kompjuterskom programu. Takvi roboti u budućnosti će pomoći u pronalasku novih lijekova.

(bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije