Nauka

Svjetska premijera stripa o Nikoli Tesli

Svjetska premijera stripa o Nikoli Tesli
Svjetska premijera stripa o Nikoli Tesli

NOVI SAD – Svjetska premijera stripa "Pronalazač - priča o Nikoli Tesli" američkog grafičkog inženjera Rave Mehta obilježila je "Tesla festival", koji je održan na Gruškoj gori.

"Pronalazač-priča o Nikoli Tesli" jedna je od najtraženijih knjiga u Americi, a strip je na internetu do sada vidjelo više od šest miliona posjetilaca.

Najveći srpski naučnik u stripu je predstavljen kao super-heroj, koji od raznih zlih sila spasava čovječanstvo od potpune propasti.

Na taj način strip-junak Tesla pronalazi kosmičku energiju, nevidljivo moćno oružje, koje donosi mir i prosperitet civilizaciji.

Autor stripa Rave Mehta je Indus, rođen u Kaliforniji, predavač u televizijskim emisijama za popularisanje nauke i veliki zaljubljenik u srpskog genija Nikolu Teslu, koga u stripu predstavlja najvećim umom u istoriji čovječanstva.

Osim Mehte, među ovogodišnjim gostima "Tesla festivala" bili su i direktor Međunarodnog centra za mir iz Vašingtona Gaj Đokin, predsjednik francuske federacije za UNESKO Iv Lopez, direktor Međunarodnog samita za održivo liderstvo Umeš Muki, međunarodni aktivista za mir Tijago Fereira Lopes, kao i proslavljena Australijanka - profesor Nataša Čiča /Natasha Cica/.

U okviru Festivala održan je i "Tesla sajber kamp", koji je okupio 150 najtalentovanijih studenata iz Srbije, s Kembridža, Oksforda, Sorbone, zatim sa poznatih američkih i drugih svjetskih i evropskih fakulteta.    

"Tesla festival" održan je uz podršku predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Ova međunarodna manifestacija završena je proteklog vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije