Nauka

Tajna uspjeha u Silicijumskoj dolini

Tajna uspjeha u Silicijumskoj dolini
Tajna uspjeha u Silicijumskoj dolini

Silicijumska dolina je oduvijek bila pojam napretka i inovacija. Tehnolozi, informatičari, preduzetnici i studenti iz svih dijelova svijeta dolaze u Silicijumsku dolinu, koja je globalni lider u inovacijama u oblasti visoke tehnologije. Mnogi ovamo dolaze s ciljem da saznaju tajnu uspjeha. Ovo je, ujedno, i mjesto koje nudi razne mogućnosti, kako onima koji pokreću posao, tako i studentima.

Silicijumska dolina je san mnogih. Tehnološki giganti ovdje imaju svoja sjedišta, a svakodnevno niču i nove, takozvane startup kompanije.

"Silicijumska dolina je meka za tehnologiju. Tu na malom području možete naći koncentraciju bogatog sadržaja i fenomenalnih umova", kaže Mohamad Ibrahim, predstavnik organizacije "Leaders", koja pomaže pri uspostavljanju kontakta između početnika i tehnoloških divova.

Mohamad Ibrahim kaže da njegova organizacija organizuje jednomjesečni mentorski program sa stručnjacima iz Silicijumske doline.

"Nudimo mentorstvo i resurse iz oblasti rasta i proširivanja, marketinške i prodajne strategije, razvoja internetskog poslovanja. Ako im treba kapital, mi im organizujemo predstavljanje pred potencijalnim investitorima", kaže Ibrahim.

Takve mogućnosti obuke nudi i poznati "Google" kroz svoj program koji se zove "Launchpad Accelerator". Program uključuje i 50.000 dolara za učešće na intenzivnoj obuci koja traje najmanje dvije sedmice. Ova obuka prvenstveno je namijenjena kvalifikovanim novim preduzetnicima iz Latinske Amerike i Azije.

"Rekao bih da imamo najbolje mentore koje danas možete naći u Silicijumskoj dolini koji su spremni za sve izazove. Nedavno smo imali startup iz Indije koji nailazi na slične probleme kao 'Airbnb'. Mi smo ih povezali sa ljudima iz 'Airbnba' koji su im pomogli. Na ovaj način mi stvaramo nove vrijednosti i pomažemo, što je možda nezamislivo na drugim mjestima na svijetu ", kaže Roj Glasberg iz programa "Google Launchpad".

"Google" planira uključivanje novih zemalja i područja u ovaj program.

Međutim, programi se ne organizuju samo za nove preduzetnike. Postoje specijalizovani programi i za studente koji još nisu osnovali svoja preduzeća, a žele steći dragocjeno iskustvo u Silicijumskoj dolini. Tehnološke kompanije poput "Mozille" nude tromjesečnu plaćenu praksu.

"Mi u 'Mozilli' tražimo najbolje i najpametnije, ali vodimo računa i o raznovrsnosti i inkluziji. Mi smo globalna kompanija, te zapošljavamo studente iz svih dijelova svijeta, ne samo iz oblasti tehnologije, nego i drugih profila. Imamo širok dijapazon mogućnosti na koje se studenti mogu prijaviti", kaže Nikol Gibson iz "Mozille".

Za takvu praksu studenti primaju čak i do 5.000 dolara mjesečno, uz različite pogodnosti i dragocjeno iskustvo učenja od najboljih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije