Nauka

"Tesla dani" od 6. do 12. jula širom Srbije

"Tesla dani" od 6. do 12. jula širom Srbije
"Tesla dani" od 6. do 12. jula širom Srbije

Povodom 10. jula, rođendana Nikole Tesle i Međunarodne godine svjetlosti - 2015. od 6. do 12. jula širom Srbije biće održani "Tesla dani", najavili su organizatori.

Posjetioci će u okviru programa inspirisanog Teslinim životom i radom moći da zavire u stare hidroelektrane "Elektroprivrede Srbije" i da vide kao je i u stogodišnjim kabinetima Elektrotehničkog fakulteta Tesla "pravio gromove".

Takođe će moći da pogledaju kako je Tesla proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kao i da uz pomoć neobične igre uđu duboko u njegov um i izgube se u genijalnom i čudesnom svijetu koji je stvorio.

"'Tesla dani' su sačinjeni od niza mahom besplatnih programa, koji će se istovremeno odvijati u više desetina ustanova, kao i na otvorenim prostorima u gradovima širom Srbije", navela je Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Graf, koja je i generalni menadžer Klastera puteva kulture, je dodala da će poseban spektakl povodom Teslinog rođendana prirediti "Elektroprivreda Srbije".

"Očekuju nas i brojne izložbe, performansi, radionice, eksperimenti, predavanja, kao i razna druga dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom, Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije Srbije", dodala je ona.

Manifestacija "Tesla dani" dio je rute "Putevima Tesle kroz Srbiju", koja obuhvata Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle - sve ono što je Tesla vidio i obišao kada je 1892. godine posjetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i 10 malih starih hidroelektrana "Elektroprivrede Srbije", koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na "Putevima Tesle" je i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pjesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

"Tesla dane" organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije