Nauka

Tijela astronauta - izvor života na drugoj planeti?

Tijela astronauta - izvor života na drugoj planeti?
Tijela astronauta - izvor života na drugoj planeti?

Pod određenim uslovima, tijela astronauta mogla bi da posluže kao izvor života na nekoj drugoj planeti.

Uprkos tome što bi uslovi morali da budu idealni, ukoliko bi došlo do toga da tijela astronauta izbjegnu spaljivanje u atmosferi i dospiju na tlo neke druge planete, mogla bi da posluže kao transporteri mikroorganizama i čak djeluju kao ‘početni paket’ za njihovo održanje.

Mikrobiolog Gari King sa Univerziteta u Luizijani objasnio je u intervjuu za magazin Astronomy da ti organizmi već žive u ekstremnim uslovima na Zemlji nalik onim u kosmosu, tako da postoje velike šanse da prežive.

“Izvlačili smo mikroorganizme iz permafrosta, što znači da je riječ o organizmima koji su proveli milion godina u stanju suspendovane animacije”, rekao je King.

“Ti organizmi mogli bi da prežive slijetanje na neku drugu planetu, naročito ako je riječ o kraćem putovanju, recimo na Mars. Tu prije svega mislim na mikrobe poput Deinococcus radiodurans, kojem je potrebno vrlo malo vode za opstanak i koji može da preživi visoku dozu jonizujućeg zračenja”, dodao je.

Ali, uspješno prenošenje tih mikroorganizama zavisilo bi od najmanje tri ključna faktora: zaštite tijela astronauta, uslova skladištenja i vremena putovanja.

Tijelo bi moralo da bude zatvoreno u letjelicu ili neki drugi objekat koji bi spriječio njegovo uništenje tokom ulaska u atmosferu, a da bi se uzroci tkiva rasprostrli po tlu neke druge planete, letjelica bi morala da se raspadne pri slijetanju.

Tijelo bi takođe moralo da bude skladišteno ili na temperaturama iznad tačke mržnjenja koje bi omogućile postojanje vode u tečnom stanju, ili isušeno zamrzavanjem, tj tehnikom liofilizacije.

"Najveće šanse za preživljavanje ti mikroorganizmi bi imali u okviru Sunčevog sistema jer bi dugotrajno izlaganje radijaciji prouzrokovalo mutacije u okviru njihove DNK i RNK, mada nije nemoguće da prežive i put do nekog drugog zvjezdanog sistema, poput Proksime Kentauri", zaključio je King.

(Daily Mail)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije