Nauka

U Australiji razvijena pšenica otporna na so iz zemljišta

U Australiji razvijena pšenica otporna na so iz zemljišta
U Australiji razvijena pšenica otporna na so iz zemljišta

ADELEJD - Australijski stručnjaci s Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Adelejdu razvili su novi vrstu pšenice, otpornu na višak soli u zemljištu, ukrštanjem jedne popularne komercijalne vrste ove žitarice i njene divlje rođake.

Vjeruje se da će ovo dostignuće pomoći da se prevaziđe manjak hrane i pustinjskim i polupustinjskim oblastima, koje karakteriše visok salinitet zemljišta, izvještava Rojters.

Korišćena divlja rođaka pšenice posjeduje gen koji kontroliše sadržaj soli u biljci. Taj gen stvara izvjestan protein u korjenu, koji sprečava da so iz zemljišta prodire u gornje dijelove biljke, što izaziva manje prinose, pa i potpuno odumiranje biljke.

Ukrštanjem divlje pšenice, s komercijanom vrstom, dobijena je vrsta hljebnog žita koja u slanom zemljištu daje 25 odsto veće prinose nego druge komercijane sorte.

Procjenjuje se da bi u roku od pet godina ovakav boljitak mogao da se ostvari i kod drugih komercijalnih sorti pšenice, od čega bi mogli da imaju koristi poljoprivrednici u Podsaharskoj Africi, Australiji, SAD i Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije