Nauka

U samostanu u Madridu pronađen grob pisca Miguela Servantesa

U samostanu u Madridu pronađen grob pisca Miguela Servantesa
U samostanu u Madridu pronađen grob pisca Miguela Servantesa

MADRID - Grob Miguela Servantesa, autora romana "Don Kihota", pronađen je 4 vijeka nakon piščeve smrti.

Forenzički eksperti potvrdili su da grob, pronađen u januaru ove godine u Madridu, pripada španskom piscu Miguelu Servantesu, javili su lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kovčeg sa Servantesovim posmrtnim ostacima pronađen je u niši u samostanu u centru Madrida, gdje se otprilike pretpostavljalo da je pisac bio ukopan, ali se nije tačno znalo mjesto.

"Otkriven je grob autora 'Don Kihota', koji je preminuo 23. aprila 1616. godine, nakon što su istražioci pronašli kovčeg u lošem stanju sa inicijalima M.C. (Miguel de Cervantes)", navode mediji.

Forenzičkom analizom kostiju, koje su pronađene u trošnom kovčegu, potvrđeno je da su pripadale poznatom piscu, javila je španska novinska agencija EFE.

Stručnjaci su tražili mjesto na kojem je ukopan Servantes kako bi ga pretvorili u turističku atrakciju, piše "Fokus.ba".

Servantesov "Don Kihot" jedno je od najpoznatijih književnih djela ikada napisanih i smatra se pretečom modernog romana, jer je napisan u eri kada je u evropskoj književnosti najpopularniji žanr bila drama. Servantes je umro u istoj sedmici u kojoj je umro i Vilijam Šekspir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije