Nauka

U statui Bude otkrivena mumija stara 1000 godina

U statui Bude otkrivena mumija stara 1000 godina
U statui Bude otkrivena mumija stara 1000 godina

U statui Bude je otkrivena mumija stara preko 10 vijekova, za koju poslije prvih testova naučnici i doktori tvrde da je originalna.

Holandski naučnici su nakon skeniranja statue Bude iz 11 ili 12 vijeka, u njenoj unutrašnjosti otkrili skelet mumije. Kada su uzeli uzorak mumije, na mjestima gdje su se nalazili organi, otkrili su stare parčiće papira sa drevnim kineskim natpisima.

Silueta ljudskog skeleta koji se nazire u tijelu Bude izučavali su holandski doktori i radiolozi, a u šali su govorili "da im je to najstariji pacijent".

Ustanovljeno je da je mumija u stvari tijelo budističkog propovjednika po imenu Liukvan. Doktori su obavili endoskopiju i utvrdili da je mumija originalna.

Uzeti su uzorci kostiju kako bi se utvrdio DNK, a rezultati testa će biti naknadno objavljeni, ali kako se navodi, nema sumnje daje riječ o Liukvanu, piše B92.

Čim je otkrivena mumija, statua je uzeta je na medicinsko testiranje, na zahtjev nadležnih iz muzeja u Asenu, gdje se nalazila u momentu ovog otkrića. Poslije je prebačena u Nacionalni prirodnjački muzej u Budimpešti, gdje će biti izložena do maja 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije