Nauka

U toku izgradnja nadstrešnice za lokalitet "Ambarine"

U toku izgradnja nadstrešnice za lokalitet "Ambarine"
U toku izgradnja nadstrešnice za lokalitet "Ambarine"

DERVENTA - U Kulturno-istorijskom kompleksu "Donji Detlak" u toku je gradnja nadstrešnice za arheološki lokalitet "Ambarine", koji će biti jedini natkriven u BiH, kažu u derventskoj Turističkoj organizaciji.

Vrijednost projekta je 365.944 KM, a novac je obezbijeđen iz sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH za projekte iz oblasti kulture.

Završetak radova planiran je do polovine godine. Prvobitno je bilo planirano da radovi budu završeni do kraja 2014, ali su to odgodili vremenski uslovi.

Direktor Turističke organizacije opštine Derventa Damir Kljajić rekao je da projekat sprovodi Zavod za zaštitu kuturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

"Ambarine su najznačajniji arheološki lokalitet u derventskoj opštini", rekao je Kljajić i dodao da je izvođač radova građevinska firma "Građenje" sa Pala.

U Turističkoj organizaciji podsjećaju da su "Ambarine" arheološki istraživane 2009, godinu dana poslije proglašene su nepokretnim kulturnim dobrom, dok je idejno rješenje uređenja "Ambarina" urađeno 2011.

Prošle godine je u Banjaluci i Derventi održana naučna konferencija o Kulturno-istorijskom kompleksu "Donji Detlak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije