Nauka

Ultra-brzim avionom od Australije do Evrope za 90 minuta (VIDEO)

Ultra-brzim avionom od Australije do Evrope za 90 minuta (VIDEO)
Ultra-brzim avionom od Australije do Evrope za 90 minuta (VIDEO)

BERLIN - Institut za Svemirske sisteme u Njemačkoj je dizajnirao zapanjujuće brzi putnički mlazni avion koji će svoj prvi let izvesti do 2050

Njemačka vazduhoplovna agencija "DLR" naporno radi na putničkom avionu zbog kojeg će Konkord izgledati kao da je spor.

Mlazni avion koji koristi raketno gorivo radi tako što se lansira u  stratosferu (skoro 80 kilometara iznad zemlje) u kojoj će se kretati brzinom do 13,300 kilometara na čas.

Spejs Lajner (SpaceLiner) će se, u teoriji, kretati brzinom 20 većom od brzine zvuka, tvrdi kompanija.

"Koncept od dve faze: prva je vertikalno poletanje sa velikim pogonom bez posade, druga je sa posadom, dizajniran je za 50 putnika i dva člana posade" postavio je DLR na svom veb sajtu.

Spejs Lajner biće dugačak 83.5 metara, sa rasponom krila od 37.5 metara. DLR tvrdi da će se pogon za futurističi mlazni avion sastojati od 11 raketnih motora, napunjenih sa kriogenim tečnim kiseonikom i vodonikom.

To znači da će raketa ispuštati samo vodenu paru i vodonik u atmosferu.

DLR dodaje da je takvav ultra-brzi raketni transport rezutat viška supersoničnih, pa čak i hipersoničnih aviona, i da je fundamentalna nova aplikacija lansirnih vozila.

Čak i u slučaju da se dio poslovnog putovanja smanji zbog Spejs Lajnera, proizvodnja delova za ponovnu upotrebu "RLV" i njihovih raketnih motora se može stostruko povećati, što je van domašaja ostalim poznatim konceptima transporta zemljinom orbitom.

(express.uk/Newsweek)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije