Nauka

Uskoro stiže muška kontracepcija

Uskoro stiže muška kontracepcija
Uskoro stiže muška kontracepcija

Naučnici su omogućili reverzibilan tretman koji podrazumijeva zanimljiv i revolucionaran metod kontracepcije kakav je donedavno bio nezamisliv. O čemu je riječ?

"Muška pilula" uskoro stiže, i to obliku kontraceptivnog gela, piše B92.

Naime, naučnici su razvili Vasalgel, dugotrajnu i nehormonsku formu muške kontracepcije koja djeluje na isti način kao vazektomija, s tim što je ovaj proces potpuno povratan.

Kako djeluje

U suštini, "muška pilula" radi tako što blokira vas deferens - kanal kroz koji sperma prolazi na putu do penisa.Vasalgel se ubrizgava injekcijom u vas deferens, čime se sprječava da spermatozoidi izađu, kao kod vazektomije. Ukoliko se muškarac u nekom trenutku predomisli, gel se može izbaciti drugom jednostavnom injekcijom. Osim djela o injekciji, rješenje zvuči poprilično primamljivo, zar ne?

Ideja

Vasalgel je osmislio indijski naučnik Sudžoj Guha, koji je proveo 30 godina razrađujući ovu ideju. Fondacija Parsemus, neprofitna organizacija koja istražuje jeftine pristupe medicini, uspješno je testirala gel na pacovima i zečevima, a u planu je i početak testiranja na ljudima naredne godine.

Još uvijek čekamo

Lijek je trenutno u fazi prekliničkog testiranja na primatima i ubacuje se u babune, koji imaju sličnu fiziologiju kao ljudi. Trojica babuna su već primila Vasalgel i premeštena su u uslove pogodne za reprodukciju. Nakon šest mjeseci seksualnih aktivnosti, nijedna ženka nije zatrudnila. U oktobru, naučnici planiraju da izvade Vasalgel i utvrde da li babunska sjjemena tečnost ponovo teče prirodno.

Fondacija je uvjerena da će uspeti da napravi proizvod za ljude uskoro, navodeći u izjavi: "Ukoliko sve bude išlo po planu i ukoliko bude dovoljno podrške, nadamo se da će se Vasalgel naći u prodaji 2016. ili 2017. godine."

Vrijeme je da djevojke odmore

Naučnici traže muški ekvivalent kontraceptivnim pilulama još otkada su promijenile život žena zauvijek u ranim 1960-im. Ukoliko Vasalgel zaista funkcioniše na pravi način, to će najverovatnije naići na odobravanje žena koje bi voljele da imaju veću podršku kada je u pitanju kontracepcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije