Nauka

Veš mašina koja pere gotovo bez vode

Veš mašina koja pere gotovo bez vode
Veš mašina koja pere gotovo bez vode

Britanski stručnjaci izumili su veš mašinu koja pere uz minimalnu količinu vode.

Umjesto vode, za uklanjanje prljavštine i mirisa sa odjeće mašina koristi plastične granule.

Kompanija Xeros, koja stoji iza ove tehnologije, tvrdi da je ovaj način pranja veša ne samo ekonomičniji već i efikasniji i da čuva prirodnu okolinu. Uz to granule sprečavaju prenos boja, tako da se bez bojazni može skupa prati bijeli i obojeni veš.

Zamjenom vode granulama od sintetičkog polimera štedi se, takođe, i na deterdžentu, a iste granule se mogu koristiti za 500 pranja.

Prema pisanju Dejli mejla, stručnjaci Univerziteta u Lidsu, koji su razvili ovu tehnologiju, prvobitno su pokušavali da riješe jedan savim drugi problem.

Naime, profesor Stiven Berkinšo želio je da nađe način kako da boja na tkaninama bude što duže postojana, ali je shvatio da bi novo rješenje moglo da se primijeni i za uklanjanje mrlja sa veša.

Za jedan ciklus pranja potrebno je da se u mašinu sipa oko milion sićušnih, plastičnih granula zajedno sa šoljom vode i nekoliko kapi specijalnog Xeros deterdženta.

Ova tehnologija je trenutno dostupna samo za hotele i perionice, ali kompanija Xeros planira da u skorijoj budućnosti proizvede i kućnu verziju mašine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije