Nauka

Vlasnik Spejs X Ilon Mask priprema nova lansiranja

Vlasnik Spejs X Ilon Mask priprema nova lansiranja
Foto: N.N. | Vlasnik Spejs X Ilon Mask priprema nova lansiranja

NJUJORK - Pošto je privatna kompanija Spejs X uspješno lansirala najjaču raketu na svijetu "falkon hevi" rakete na kojoj se nalazi Tesla automobil koji trenutno lebdi svemirom, mnogi su radoznali u vezi novih planova vlasnika kompanije Ilona Maska.

Sljedeće lansiranje "falkon hevi" rakete dogodiće se tek za "tri do šest meseci", rekao je Ilon Mask za Verdž, a lansiranje zavisi od dvije stvari – brzine kojom kompanija može da proizvede središnji dio rakete i potražnje korisnika.

Spoljni potiskivači su jednostavni za proizvodnju jer su pravljeni za Falkon 9 samo sa pricvršćenim nosačima. Centralno jezgro "falkon hevija" koristi iste motore kao i "falkon 9", ali ostatak metalne cijevi, poznat kao raketni vazdušni okvir, mora biti nadograđen za svaki novi let. Mask zato ističe da je broj lansiranja "uslovljen brzinom proizvodnje vazdušnog centralnog jezgra".

Nekoliko lansiranja je zakazano za 2018. godinu, a neka od njih su lansiranje komunikacionog satelita Saudijske Arabije i testiranje prevoženja tereta za američku vojsku. Činjenica da "falkon hevi" može da lansira teret direktno do Plutona i dalje, čak i bez stajanja je zapanjujuća.

"Sjajna stvar oko rakete 'falkon hevi' je ta što podiže ljestvicu u prenosu tereta. Može da lansira dvostruko teži teret od svih ostalih raketa na svijetu. Može da stigne do Plutona i dalje, bez zaustavljanja", ističe Mask.

U međuvremenu, kompanija će takode raditi na rješavanju problema oko slijetanja treće rakete. Mask kaže da treba da se poprave "najmanja dva od tri jezgra" na svakoj letjelici, dok bi oporavak sve tri bio idealan. Kaže da Spejs X ima sjajan uvid u to šta je pošlo po zlu sa trećim slijetanjem. Raketi su potrebna tri od devet motora da bi sletjela, a samo jedan se upalio. Od tog problema će početi.

Sljedeći "falkon hevi" neće ponovno koristiti nijedan od glavnih dijelova koji su preživeli let. Dva bočna potiskivača su "penzionisana", a svakako su starija verzija dizajna „falkona 9“, pa kompanija želi da ih modernizuje. To znaci da ce naredno lansiranje imati potpuno novo centralno jezgro i dva nova potiskivaca.

Mask je takode istakao da se nada da će prvi let „falkona hevi“ inspirisati konkurenciju kako bi počelo međunarodno takmičenje.

"Mislim da će to ohrabriti druge zemlje i kompanije da kažu da su veće i bolje i da takmičenje počne. Želimo novu trku u svemiru. Trke su uzbudljive!"

Spejs X planira da prevozi i ljude u svemirskom brodu koji bi se nalazio na vrhu "falkona 9", a svojevremeno je Mask rekao kako ce sve resurse uložiti u ovaj projekat, tacnije izradu "big falkon hevija". Za sada Mask predviđa da će testovi za novu raketu početi sljedeće godine u Braunsvilu u Teksasu, a da će za tri do četiri godine moći da lansiraju test letove oko Zemlje, prenosi B92.net.

Kada je Spejs X u pitanju, jedno je sigurno – neki, a možda i svi planovi Ilona Maska će se promijeniti. Osim što je Ilon Mask poznat po tome što ne poštuje rokove, poznat je i po tome što iscjepa sve svoje planove i krene ispočetka. A iz čitavog tog procesa obično rezultira nešto spektakularno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije