Nauka

Želi da napravi i robot

Želi da napravi i robot
Želi da napravi i robot

Aleksandar Petković (19), učenik Srednje škole "Nikola Tesla" iz Teslića, inovatorskim aktivnostima počeo se baviti još kao dijete pa je svoje igračke rasklapao i pretvarao u izume, a danas za inovacije osvaja nagrade.

Upisom u srednju školu i odlukom da krene na sekciju elektronike sreće se s profesorom Bojanom Radiškovićem, koji će mu biti velika podrška za nastanak inovacija. On je, između ostalog, tvorac patenta pod nazivom "kapacitivni pločnik kao obnovljivi izvor energije", za koji je dobio najviša priznaja na nedavno završenom "Inostu mladih".

"Još od mlađih dana počeo sam se zanimati za inovatorstvo, a u prvim poduhvatima da nešto napravim najviše su nastradale igračke. One koje sam imao, rasklapao bih, popravljao i prepravljao, nastojeći da dobijem nešto novo. Aktivnim inovatorstvom počeo sam se baviti prije četiri godine, kada sam se odmah po upisu u srednju školu uključio u sekciju elektronike, a nedugo zatim počeo graditi karijeru mladog inovatora", priča nam Perković.

Najveću podršku da istraje u inovatorskim stazama dobio je od roditelja i profesora, a posebno profesora Bojana Radišković.

"Već sam uradio mnogo projekata, ali prvi s kojim sam se pojavio kao mladi inovator na sceni je maketa hidrocentrale, koja je na 'Inostu' 2013. godine uzela bronzanu plaketu s diplomom i drugo mjesto na Festivalu rada u Goraždu, a 2014. sam imao rad "laserska harfa", koji je bio moj najbolje kotirajući projekat dosad", kaže Petković.

Ove godine je predstavio izum "kapacitivni pločnik kao obnovljivi izvor energije", a imao je prilike da predstavi i izum "obnovljivi izvor energije na obući".

"Princip rada pločnika je vrlo jednostavan, vršenjem pritiska na površinu ploče na izlazu elektronike imamo napon i struju kojima punimo baterije, akumulišemo proizvedenu električnu energiju koju iz tih baterija možemo koristiti za određenje potrošače. Takvim pločnicima bi se prekrivale najprometnije ulice velikih gradova, gdje bi se danju dok bi ljudi hodali po tim pločnicima proizvodila električna energija, koja bi se najčeće trošila noću za rasvjetu ili bi se kod većih zahvata puštala u mrežu", objašnjava Petković.

Ideje za nove izume mu se pojave kad se najmanje nada, kako kaže, kao grom iz vedra neba.

Petković planira da upiše Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Smjer mehatronika, a želja mu je i da napravi robot!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije