Nauka

Znate li zašto Ainštajn na slavnoj fotografiji isplazio jezik

Znate li zašto Ainštajn na slavnoj fotografiji isplazio jezik
Znate li zašto Ainštajn na slavnoj fotografiji isplazio jezik

Možda ste pomislili da se radi o jednoj od brojnih montaža koje kruže internetom, ali ova fotografija slavnog fizičara Alberta Ainštajna zaista jest autentična

Sigurno ste već vidjeli ovu fotografiju sa slavnim fizičarem Albertom Ainštajnom u neobičnoj pozi - isplažena jezika. Možda ste pomislili da se radi o jednoj od brojnih montaža koje plutaju internetom i dobivaju razne prateća prilagođavanja tekstova i priče. 

Ali, ovdje ipak nije riječ o montaži, nego je fotografija zaista autentična. Šta se to dogodilo i kojom se to prilikom ovaj genijalni fizičar tako opustio? Sve montaže koje ste vidjeli vjerojatno jesu uklopljene u nerealne scenarije i događaje, ali Ainštajnovo lice i - jezik na fotografiji su njegovi. 

Stvarna priča ide ovako: Za 72. Ainštajnov rođendan njegovi su mu prijatelji i kolege pripremili proslavu 14. matra 1951. godine u Prinketon klubu. Na proslavu su stigli brojni gosti, kao i fotografi medija. 

Pri kraju proslave Ainštajn je već bio prilično izmoren. Ali je obavljao dužnost i revno pozirao fotoreporterima. Na kraju se jedan Ainštajnov prijatelj ponudio da ga odveze kući s proslave. I taman kad je profesor Ainštajn ulazio u vozilo jedan je fotoreporter povikao "E, jel može još jedna fotografija". 

Fotograf Art Sase koji je snimio taj trenutak tvrdi da se Ainštajn nakon toga okrenuo i isplazio jezik, a on je okinuo fotografiju koja je postala slavna. 

Fotografija se svidjela i samom Ainštajnu, koji je od fotografa naručio čak devet primjeraka, od kojih je neke iskoristio za slanje čestitki. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije