Okolina

20 zanimljivih činjenica o svemu i svačemu

20 zanimljivih činjenica o svemu i svačemu
20 zanimljivih činjenica o svemu i svačemu

Malo o biserima, marihuani, dijamantima, pivu...

1. Dužina vašeg stopala jednaka je udaljenosti između ručnog zgloba i lakta.

2. Kultni triler Carrie, prva knjiga Stephen Kinga, bila je odbijena čak 30 puta, a King ju je na kraju bacio u kantu za smeće. Njegova supruga je izvadila knjigu iz kante i ohrabrila ga da je ponovno počne slati izdavačima. King je uskoro postao poznat kao jedan od najprodavanijih autora svih vremena.

3. Papa Nikola I je 860. godine proglasio vjenčani prsten obaveznim prilikom sklapanja braka.

4. Vaša koža se potpuno obnavlja svakih 28 dana.

5. Prosječna odrasla osoba sadrži 7 kvintiliona džula potencijalne energije (jednako kao i 30 hidrogenskih bombi).

6. Biseri se formiraju samo u jednoj od svakih 10.000 ostriga (kamenica).

7. Oko 130 miliona karata (26,000 kg) dijamanata se iskopa svake godine, a samo 1 od milion dijamanata završi u nakitu.

8. U nekim kulturama (posebno onim u subsaharskoj Africi) roditelji daju svojoj djeci imena sa negativnim značenjima, poput “ružan”, “neugodan” ili “osakaćen”, kako bi ih učinili nepoželjnim za demone.

9. 2.700 godina prije nove ere, Marihuana se u Kini koristila kao lijek.

10. Na početku njegove karijere, izvedbe Charlie Chaplina su odbili brojni studiji, opisujući ih kao “previše besmislene da se ikada prodaju.”
Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu (Novi Zeland) je najduži naziv za neko mjesto (sadrži 85 slova), a ima i svoju dužu verziju od 92 slova koja se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda

Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu (Novi Zeland) je najduži naziv za neko mjesto (sadrži 85 slova), a ima i svoju dužu verziju od 92 slova koja se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda

11. Jedan od svakih 10 uspješnih uspona na vrh Mount Everesta završava smrću.

12. 50 najviših planina na svijetu nalazi se u Aziji.

13. Na početku karijere, Walt Disney je bio otpušten kao novinar jer “nije imao mašte i nije imao dobre ideje”. Nakon toga, Disney je započeo nekoliko poslova koji nisu trajali dugo, i svi su završili neuspjehom i eventualnim bankrotom. Ipak nije odustao… zajedno sa svojim bratom, Roy O. Disneyem, osnovao je The Walt Disney Productions, danas jednu od najpoznatijih filmskih kompanija na svijetu.

14. Dok ovo čitate, oko 55.000 trgovačkih brodova prenosi oko 20 miliona kontejnera punih robe.

15. U 16. stoljeću, doktori su u nekim evropskim zemljama pacijentima savjetovali da se pušenjem duhana bore protiv tumora i lošeg zadaha.

16. Geografski gledano, Hulunbuir je najveći grad na svijetu. Nalazi se u Unutarnjoj Mongoliji, autonomnoj regiji koja pripada Kini, a zauzima površinu od 263,953 kvadratnih kilometara. Uprkos tome što zauzima ogromnu površinu, u ovom gradu živi tek 2.5 miliona ljudi.

17. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, rijeka Roe je najkraća rijeka na svijetu. Dugačka je samo 61 metar, a nalazi se u blizini Great Fallsa, grada u američkoj saveznoj državi Montana.

18. U prosjeku, 6.2 miliona posjetilaca Oktoberfesta popije oko 6,940,600 litara pive, 79,624 litara vina, 32,047 litara pjenušca, 222,725 litara kafe i čaja i 909,765 litara vode i limunade.

19. Masabumi Hosono je bio jedini Japanac koji je preživio potonuće Titanica. Kada se napokon vratio u Japan privremeno je izgubio posao, a novinari su ga prozvali kukavicom. Školski udžbenici su ga opisali kao nečastan i nemoralan.

20. 60% kopnene površine Afrike prekrivaju pustinje i neplodna zemlja.

Preporučujemo i sve ostale zanimljive činjenice koje smo do sada objavili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije