Okolina

40.000 pingvina na Antarktiku umrlo od gladi

40.000 pingvina na Antarktiku umrlo od gladi
Foto: Ilustracija | 40.000 pingvina na Antarktiku umrlo od gladi

Čitava kolonija od 40.000 pingvina na Antarktiku umrla je ove godine od gladi u katastrofalnom događaju koji se ponovio već drugi put u samo četiri godine, piše Guardian.

Od cijele kolonije Adelijskih pingvina francuski naučnici su pronašli samo dva živa mladunca na početku ove godine. Ovakve katastrofe nisu zabilježene u više od proteklih 50 godina, a pronađene su hiljade mrtvih mladunaca i neizlegnutih jaja.

Kolonija je doživjela sličnu sudbinu prije četiri godine, kada nijedno mladunče nije preživjelo. Naime, zbog neobično velike količine leda u regiji nazvanoj Adelijska zemlja, pingvini su bili prisiljeni preći dodatnih 100 kilometara u potrazi za hranom, što je uzrokovalo i ovogodišnju katastrofu.

Antarktik u cjelini ima rekordno nizak nivo ljetnog morskog leda, ali područje na kojem je živjela kolonija predstavlja izuzetak, prenosi Index.hr.

"Količina morskog leda za sada se povećava i time gura područje izvora hrane sve dalje od kolonije", rekao je vođa francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, Jan Ropert-Kuder.

Pozvao je na hitno proglašenje zaštićenog morskog područja te upozorio na prijetnje ljudskog djelovanja kao što su ribarstvo i turizam. O ovoj katastrofi će sljedeće sedmice raspravljati 24 države Evropske unije te razmotriti proglašenje zaštićene zone oko Antarktika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije