Okolina

7 katastrofa epskih razmjera koje je izazvala - ljudska ruka

7 katastrofa epskih razmjera koje je izazvala - ljudska ruka
7 katastrofa epskih razmjera koje je izazvala - ljudska ruka

Ljudskom rodu često prijete opasnosti u vidu zemljotresa, cunamija, zaraznih bolesti, ali ponekad smo za ugrožavanje čovječanstva krivi mi sami. Ovo je sedam najvećih katastrofa koje je uzrokovala - ljudska ruka.

Černobiljska katastrofa

U aprilu 1986. godine u Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin došlo je eksplozije koja je uništila jedan od četiri nuklearna reaktora. U samoj eksploziji poginula je 31 osoba, ali iz reaktora je izašla ogromna količina radioaktivne prašine koja se proširila iznad Ukrajinom, Bjelorusijom te dijelom Rusije, ali nagađa se i šire. Oblaci radioaktivne prašine zaustavili su se tek nad Skandinavijom , a posljedice zračenja, izravne i neizravne, osjetilo je oko 5 miliona ljudi. I danas, 30 godina kasnije, mnogi imaju zdravstvene probleme upravo zbog ove katastrofe. Uzrok nesreće bila je ljudska greška - tokom jednog eksperimenta nisu preduzete dovoljne mjere zaštite zbog čega je došlo opterećenja sistema.

Nesreća u Bopalu

Ova nesreća ujedno je i najsmrtonosnija industrijska tragedija u istoriji 1984. godine došlo je do erupcije oblaka otrovnog gasa metil izicijanata u tvornici hemikalija u indijskom gradu Bopalu. Smrtonosnim gasom bilo je izloženo pola miliona ljudi, a različite su procjene smrtno stradalih. Službene informacije govore o 3787 mrtvih uz 558.125 ozlijeđenih. prema nekim drugim procjenama je oko 8000 mrtvih. Uzrok nesreće još uvijek je nejasan, ali nagađa se da je zbog neadekvatnog održavanja došlo do povrata vode u magacinima gasa koji je tom prilikom erumpirao.

Naftni požari u Kuvajtu

Nakon invazije vojske Sadama Husina na Kuvajt 1990. godine američki ratni avioni za cilj su imali upravo njegove jedinice na teritoriju te zemlje. Tokom bombardiranja iračkih položaja, irački su inženjeri zapalili na stotine kuvajtskih izvora nafte, rafinerija i magacina. Njihovo gašenje trajalo je do novembra 1991. godine.

Protu-japanska poplava rijeke Huang Ho

Godine 1938. nacionalistička kineska Vlada pokušala je zaustaviti proboj japanske vojske probijajući nasip tzv. Žute rijeke blizu grada Zengzoua. Poplava je uništila na stotine kineskih sela širom tri provincije pri čemu su poginule na stotine hiljade ljudi, a milioni su završili kao prognanici. Kineska vlada tada je za ovu katastrofu okrivila Japan rekavši kako su oni bombardovali branu na rijeci, ali uskoro je istina izašla na vidjelo.

Veliki smog u Londonu

Još od viktorijanskih vremena smog je bio jedna od glavnih karakteristika glavnog grada Engleske. Ali 1952. godine, pokazalo se koliko opaki ubica smog, produkt spaljivanja uglja u tvornicama, može biti. Četiri dana za redom u toj godini vrijeme je bilo iznimno hladno što je uzrokovalo akumuliranje otrovnih gasova i čestica dima vrlo nisko blizu tla što je doslovno gušilo Londončane. Vlada je procijenila kako je oko 4000 ljudi doživjelo preuranjenu smrt, a još 100.000 ih se teško razboljelo.

Velika željeznička nesreća u Francuskoj

Jedna od najvećih željezničkih nesreća u istoriji dogodila se u Francuskoj 1917. godine. U to vrijeme se svakodnevno prevozilo na hiljade vojnika s jedne fronte na drugu, a u ovom slučaju jedna je lokomotiva vukla čak 19 vagona, od kojih su samo tri imala vazdušne kočnice. Dok je voz prolazio nedaleko stanice San Mišel de Marin brzinom od 100 km/h, to je ujedno bilo i 2,5 puta više od dozvoljene brzine, izletio je iz tračnica. Drveni vagoni su se zapalili, dodatni problem stvorio je eksploziv koji su vojnici prevozili. U nesreći je poginulo oko 700 vojnika, polovina ih nikada nije identifikovana.

Stampedo u Meki

Prošle godine, tokom vjerskog hodočašća, hadža, u Meku, u stampedu je poginulo više od 2000 ljudi. Uzroci stampeda i danas su nejasne, a među poginulima su državljani osam zemalja, od kojih je najviše Iranaca što je izazvalo nove tenzije između službenog Teherana i Rijada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije