Okolina

Akcija "Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu"

Akcija "Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu"
Akcija "Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu"

SARAJEVO - Ekološka nevladina organizacija DIO SRCA tokom aprila, maja i juna provest će i ove godine, sedmi put zaredom, ekološku akciju „Uljepšajmo Bosni i Hercegovinu“.

Osim aktivnosti koje su već provedene tokom aprila i u sklopu obilježavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje, aktivisti te nevladine organizacije će svojim aktivnostima prvenstveno s ciljem da djeluje na zaštiti i unapređenju životne okoline i populariziranju zdravog načina života među djecom i omladinom, upotpuniti i sadržaje ovogodišnjeg Gastro Eko-Festa - Sarajlicious 2014“ od 23. do 26. aprila na Trgu oslobođenja "Alija Izetbegović", potvrdila je Agenciji Fena Lejla Arnautović iz organizacije DIO SRCA.

Kako ističe Arnautović cilj akcije je podizanje svijesti i provođenje aktivnosti prikupljanja smeća, koje se odlaže i baca bez ikakvih pravila i poštovanja prema prirodi i prirodnim ljepotama BiH.

Uz obnovu parkova i zelenih površina, dodaje Arnautović, cilj aktivnosti je i skretanje pažnje na izvanredne mogućnosti prirodnih potencijala u BiH, koji se mogu koristiti na ekološki prihvaljiv način i biti prilika za upošljavanje i mladih  te socijalno ugroženih kategorija.

Svoje aktivnosti Ekološka nevladina organizacija DIO SRCA nastavit će sve do 5. juna kada će dati svoj doprinos obilježavanju 5. juna, Svjetskog dana zaštite okoline.

- Zemlja ima ograničene kapacitete; ne smijemo našim neodgovornim odnosom prema prirodi uskraćivati mogućnosti života i razvoja naraštajima koji dolaze, zato čuvajmo planetu Zemlju radeći korisno na lokalnom nivou, kazala je Lejla Arnautović iz te ekološke organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije