Okolina

Alarmantni znaci klimatskih promjena

Alarmantni znaci klimatskih promjena
Alarmantni znaci klimatskih promjena

Povećanje temperature, koncentracija ugljen-dioksida, rast nivoa mora i povlačenje glečera jasni su znaci da je globalno zagrijavanje jače nego ikada ranije, što će biti tema sastanka o sprovođenju Pariskog klimatskog sporazuma u ponedjeljak u Bonu.

Temperature na planeti su 2016. godine treći put zaredom oborile rekorde, sa oko 1,1 stepen Celzijusa više nego u predindustrijskoj eri, saopštila je Svejtska meteorološka organizacija.

Mjerenje je počelo 1880. godine. Od 17 najtoplijih godina, čak 16 je u 21. vijeku.

Površina pod ledom na Arktiku tokom ljeta 2016. bila je manja nego ikada ranije, a u nekim oblastima Rusije teperatura je za šest ili sedam stepeni bila veća od uobičajene.

Na drugoj strani Zemlje, na južnoj hemisferi, Antarktik je u proljećnim periodima između 2010. i 2016. godine izgubio više od dva miliona kvadratnih kilometara.

Na planinama alpskog tipa glečeri su u povlačenju već 36. godinu zaredom.

Koncentracija glavnih gasova staklene bašte, ugljen-dioksida, metana i azot-oksida su u 2016. dostigli najviši nivo, a ugljen-dioksid je u 2015. prešao granicu od 400 čestica po milionu na globalnom nivou i ta tendencija se nastavlja.

Da bi postojala šansa da se rast temperature zaustavi na 2 stepena Celzijusa i spriječe druge najozbiljnije posljedice zagrevanja, koncentracija ugljen-dioksida do 2100. ne smije preći 450 čestica po milionu.

Emisija gasova staklene bašte iz fosilnih goriva u 2016. ostala je stabilna treću godinu zaredom, što je veliki uspijeh, a tome su doprinijeli napori Kine, koja može da uradi još više, navodi se u izvještaju naučnika.

Oni su upozorili i na nagli rast količine metana, koji na zagrijevanje utiče više nego ugljen-dioksid.

Nivo vode u okeanima nastavlja da raste i opšti nivo mora je između 2004. i 2015. rastao 25 do 30 odsto brže nego prije.

To povećanje ima velike šanse da se nastavi zbog topljenja glečera i ledenih površina na Antarktiku i Grenlandu, a najbrže je u Pacifiku i Indijskom okeanu.

Otopljavanje podstiče i ekstremne meteorološke prilike, poput suša i vrelih talasa, a neki klimatolozi smatraju da se broj suša, šumskih požara, poplava i uragana udvostručio od 1990. godine.

Prema podacima Svjetske banke, cijena prirodnih katastrofa dostiže 520 milijardi dolara godišnje i one svake godine oteraju u siromaštvo 26 miliona ljudi.

Od 8.688 ugroženih ili poluugroženih vrsta, na 19 odsto utiču klimatske promjene bilo temperaturom bilo drugim efektima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije