Okolina

Arheološka izložba u Banskom dvoru

Arheološka izložba pod nazivom "Ranovizantijske bazilike u Bakincima" otvorena je u ponedjeljak naveče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Posjetioci imaju priliku da vide nakit, fotografije i kamenu plastiku, pronađene tokom arheoloških istraživanja na području opštine Laktaši.

"Gornji arheološki grad u Bakincima, kod Laktaša, djeluje impozantno i nesumnjivo će biti veliki izazov za arheološke istraživače iz Republike Srpske i okruženja", rekao je Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, koji je otvorio izložbu.

Naglasio je da ga raduje prisustvo arheologa iz Republike Srpske i zemalja okruženja Srbije, Hrvatske, Slovenije te Muzeja Srpske pravoslavne crkve na ovom arheološkom lokalitetu površine veće od tri hektara.

Bojan Vujinović, kustos arheolog Zavičajnog muzeja Gradiška, rekao je da izložba ima cilj da predstavi rezultate arheoloških istraživanja vršenih na lokalitetu Gradina u Bakincima, kod Laktaša, od 2012. do 2014. godine.

"Arheolozi su do sada pronašli tri bazilike i dio gornjeg grada i na osnovu materijala utvrdili da su svi objekti međusobno povezani i da predstavljaju veliku, usklađenu cjelinu", istakao je Vujinović. 

Objasnio je da dosadašnji nalazi ukazuju da je to bio regionalni centar, vjerovatno jedno od episkopskih sjedišta u zaleđu Dalmacije, odnosno Panonije, južno od rijeke Save na prostoru današnje sjeverne Republike Srpske.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su i Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere, Slobodan Nagradić, direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, te brojni  arheolozi, istorijski, kulturni i javni radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije