Okolina

At mejdan dobija novo ruho

At mejdan dobija novo ruho
At mejdan dobija novo ruho

SARAJEVO - Radovi na konzervaciji i restauraciji dijela arheološkog lokaliteta At mejdan započet će naredne sedmice, a njihov završetak, kako je kazao Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari grad, planiran je do kraja godine.

Riječ je o drugoj fazi projekta rekonstrukcije i konzervacije dijela At mejdana, koji je inače na listi nacionalnih spomenika BiH.

Ugovor vrijedan 174.000 KM potpisali su izvršna direktorica Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa KS Valida Čelić-Čemerlić, načelnik općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor firme "Neimari" Ramiz Mulaomerović.

"Potpisivanjem ugovora započinjemo drugu fazu radova na ovom lokalitetu koji predstavlja značajnu historijsku tačku u području starog dijela Sarajeva",  kazala je Čelić-Čemerlićeva.

Istakla je da je At mejdan ostatak kompleksa koji je vezan za Bakr-babinu džamiju koja je izgrađena 1544. godine. Tu je izgrađen i mekteb, ali 1669. godine objekat je izgorio te je kompleks ponovo izgrađen.

"U drugoj polovini 17. stoljeća ovaj kompleks predstavljao je bitan obrazovno-kulturni centar grada gdje su se okupljali najučeniji ljudi. Početkom 19. stoljeća centar gubi na svojoj važnosti", objasnila je Čelić-Čemerlićeva.

Dolaskom Austrougarske 1878. godine, kazala je Čelić-Čemerlićeva, džamija je pretvorena u vojno skladište, nakon čega je počela da propada.

"Propadanje kompleksa završava se regulacijom toka rijeke Miljacke 1887. godine, kada se ruši biblioteka. Prije početka Drugog svjetskog rata džamija nestaje, ali sonarna arheološka istraživanja pokazuju da je kompleks očuvan", naglasila je Čelić-Čemerlićeva.

Istakla je da druga faza radova predstavlja otkrivanje harema i kompletnih grobnih mjesta, konzervaciju i sanaciju ostataka Bakr-babine džamije i uspostavu kompletne infrastrukture za prezentaciju.

"Nakon izvođenja ove faze očekujemo da ćemo u slici grada imati afirmativan spomenik koji je urađen i prezentiran prema evropskim normama i standardima", zaključuje ona.

Načelnik Hadžibajrić je rekao da je planirana i izgradnja mosta i postavljanje rasvjete i iluminacije, te izrazio nadu da će ovaj kompleks za turiste biti otvoren u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije