Okolina

Atlantida se nalazila u Maroku i potopio ju je cunami?

Atlantida se nalazila u Maroku i potopio ju je cunami?
Atlantida se nalazila u Maroku i potopio ju je cunami?

MARAKEŠ - Krit. Malta. Sicilija. Santorini. Arheolozi su dugo spekulisali o postojanju Atlantide i njenoj lokaciji. Najnovija teorija ukazuje na Maroko.

Platon je opisao Atlantidu kao napredan grad i civilizaciju i veoma moćnu vojnu i pomorsku silu. Prema spisima, drevni metropolis je potpuno potopljen u velikoj prirodnoj katastrofi, ali kompjuterski stručnjak Majkl Hanber tvrdi da to nije bio slučaj.

On smatra da je Atlantidu pogodio cunami, koji se povukao, a ostaci grada ostali su neistraženi blizu obale kod Marakeša. Habner je svoju teoriju formirao koristeći matematičke metode da odredi tačne GPS koordinate drevnog grada.

Njemački stručnjak detaljno je proučio i prikupio sve detalje iz Platonovih dijaloga o metafizici i Kritiji, iz kojih je prikupio čak 51 detalj o Atlantidi.

Neki od detalja o misterioznom gradu su i da se nalazio blizu mora i da je imao veliku prstenastu strukturu oko centra. Takođe, bio je udaljen 5.000 kilometara od Atine, što znači da može da se nalazi bilo gdje u Evropi, Africi i Bliskom istoku.

Osim toga, Habner ističe da se iz spisa može protumačiti da se Atlantida nije nalazila u Aziji ili Evropi i da je imala visoke planine u blizini, što onda čini Maroko sa atlaskim planinama glavnim kandidatom. Navodi se i da se grad nalazio zapadno od Egipta.

Unoseći sve detalje i informacije koje je prikupio u računarski program, Habner je zaključio da je najvjerovatnija lokacija ravnica u marokanskom regionu Sus Masa Dra, oko 160 kilometara južno od Marakeša.

Otišao je na koordinate koje je dobio. Otkrio je da tačna lokacija udaljena oko 10 kilometara od mora i da se u njenom centru nalazi uzvišenje slično onom koje je Platon opisao, prenosi "Blic".

Oko zadate lokacije otkrio je i kružna isušena riječna korita koja opasavaju uzvišenje u koncetričnim krugovima. Iako je Habner preminuo 2013. godine i nije uspio da dokaže svoje tvrdnje, Mark Adams u svojoj knjizi "Meet me in Atlantis" naziva njegovu teoriju "najubjedljivijom dosad".

"Mjerenja koja je Habner napravio odstupaju tek 10 odsto u odnosu na Platonove brojeve", objašnjava Adams.

Osim toga, autor knjige ističe i da je najrealniji scenario da Atlantida nije potonula, već da je potopljena velikim talasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije