Okolina

Balkanu prijete najveće vrućine u posljednjih nekoliko godina

Balkanu prijete najveće vrućine u posljednjih nekoliko godina
Balkanu prijete najveće vrućine u posljednjih nekoliko godina

Jedan od najpoznatijih svjetskih meteoroloških servisa, Accuweather, izdao je sezonsku prognozu za ljeto, prema kojoj bi nas mogla pogoditi suša tokom ljeta. Ova stanica prognozira da će ovo biti jedno od najtoplijih ljeta na Balkanu u posljednjih nekoliko godina. Oni navode da bi u drugom dijelu ljeta suša mogla da pogodi Srbiju i Rumuniji.

U prilog ovoj prognozi govori i činjenica o globalnom porastu temperature za 1,5 stepen koji je već donio zabrinjavajuće promjene.
Januar je deveti mjesec zaredom sa rekordno visokim temperaturama od kada su počela merenja, navela je američka svemirska agencija NASA.

- Ako znate šta je donelo ovo povećanje temperature, onda možete da zamislite šta će doneti rast od četiri ili pet stepeni, sve ovo samo još ekstremnije - rekao je za "Blic" Goran Pejanović, pomoćnik direktora Nacionalnog sektora za klimatske promjene RHMZ. Ovakve mračne prognoze čekaju nas ukoliko ne dođe do realizacije sporazuma o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte na svjetskom nivou.

Prema prognozi Republičko hidrometeorološkog zavoda Srbije jun će biti topao i malo suvlji dok nas u julu očekuju uglavnom topli dani. Julska količina padavina biće manja, ali ipak u granicama višegodišnjeg prosjeka.

I avgustovski dani biće topli, količina padavina biće malo manja, ali ipak u granicama višegodišnjeg prosjeka.
Nakon prosječno toplog i prosječno suvog septembra, očekuje nas miholjsko ljeto u oktobru. Tokom oktobra očekuju se topli i suvi dani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije