Okolina

BiH neprijatelj šuma, priroda uzvraća udarac

BiH neprijatelj šuma, priroda uzvraća udarac
BiH neprijatelj šuma, priroda uzvraća udarac

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je na začelju evropskih zemalja kada je u pitanju zaštita šumskog bogatstva i iako je četvrta zemlja u Evropi, sa 45 odsto teritorije pokrivene šumom, čovjek svojom neodgovornošću izaziva šumske požare, vrši nelegalnu sječu i krađu.

Zbog nepostojanja zakona o šumama BiH u toj oblasti vlada "haos", piše Radio Slobodna Evropa i dodaje da to predstavlja ozbiljnu prijetnju za budućnost jednog od najznačajnijeg prirodnog resursa kojeg ta država ima.

"Uništene su šume... ne možemo više da govorimo o uništavanju, one su već uništene. Ja sam dosta na terenu i mogu reći da na pojedinim područjima više ni trava ne raste, a ne šuma. Znači, šuma nestaje", upozorenje je Mirze Dautbašića, dekana Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Oko milion kubnih metara četinarske šume u BiH ugroženo je potkornjacima, sve je veći procent stabala koja se suše, jer nisu uspjela da prežive sušne periode, a stotine hektara kvalitetne šume "progutali" su šumski požari.

Refik Hodžić, direktor Javnog preduzeća Šume Tuzlanskog kantona, kaže da "priroda radi svoje, ispostavlja svoju fakturu".

"I ove posljednje poplave i klizišta su jednim dijelom posljedica toga. Moram pomenuti požare 2012, koji su se dešavali na prostoru BiH. Opožarena površina je bila ogromna, posljedice su ogromne. Trenutno imamo u Federaciji BiH sušenje šuma, odnosno imamo najezdu raznih insekata i gljivična oboljenja koja utiču na odumiranje stabala", precizira Hodžić.

Dautbašić naglašava da je najveći neprijatelj šume sam čovjek, koji svojom neodgovornošću izaziva šumske požare, vrši nelegalnu sječu i više od toga, jer se u BiH loše upravlja šumskim gazdinstvima.

Za takvo stanje smatra da je odgovorna politika, odnosno da su političke elite ostvarile svoj cilj - "isisale" novac iz šuma, u koje nisu ništa vratile.

"Zato imamo situaciju kakva je danas, na koju smo upozoravali posljednjih deset godina. Priroda vraća udarac", mišljenje je Dautbašića, uz zaključak da konkretnih odgovora na navedene probleme nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije