Okolina

Bogati daju preko 10 milijardi dolara za klimatski fond UN

Bogati daju preko 10 milijardi dolara za klimatski fond UN
Bogati daju preko 10 milijardi dolara za klimatski fond UN

LIMA - Najbogatije države svijeta obećale su preko 10 milijardi dolara siromašnim zemljama za borbu protiv klimatskih promjena, čime je, na aktuelnim pregovorima Ujedinjenih nacija o globalnom zagrijevanju u Limi, probijena psihološka granica od deset milijardi dolara.

Ta granica je premašena nakon što je Australija obećala 200 miliona australijskih dolara (134 miliona evra), a Belgija doprinos od 51,6 miliona evra. Pomenuta sredstva bi trebalo da se sliju u Zeleni klimatski fond (GFC) UN iz kojeg bi se zemljama u razvoju pomoglo da se prilagode rastućem nivou mora, višim temperaturama i uopšte ekstremnijim vremenskim prilikama, prenosi agencija Frans pres.

Najbogatije zemlje svijeta obećale su 2009. godine da će povećati pomoć siromašnim državama za borbu protiv klimatskih promjena na 100 milijardi dolara godišnje od 2020. godine.

Ta sredstva bi trebalo da budu iskorištena za unapređenje odbrambenih mjera zemalja u borbi protiv klimatskih promjena, kao i da im pomogne u smanjenju emisije ugljen - dioksida (CO2).

"Ovakvi doprinosi bi trebalo da izgrade povjerenje u pregovorima i pokrenu akcije ka postizanju globalnog sporazuma", izjavila je Atena Balesteros iz istraživačkog Instituta za svjetske resurse (WRI).

SAD su prethodno obećale tri milijarde dolara za klimatski fond UN, Japan 1,5 milijardi dolara, Francuska i Njemačka će u ovaj fond, kako su obećale, priložiti po milijardu dolara, dok su Švedska, Norveška i i Švajcarska obećale najmanje po 100 miliona dolara, dok će prilozi Danske, Njemačke, Meksika, Luksemburga, Češke Republike i Indonezije biti manji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije