Okolina

Brazilija - nastavljeno uništavanje Amazonije

Brazilija - nastavljeno uništavanje Amazonije
Brazilija - nastavljeno uništavanje Amazonije

BRAZILIJA - Krčenje šuma u brazilskom dijelu Amazonije, najveće prašume na svijetu, poraslo je za 29 posto između 2012. i 2013. godine, saopštile su brazilske vlasti u novom izvještaju zasnovanom na satelitskim podacima. Ukupno 5.891 kvadratnih kilometara šume je nestalo u tom periodu, naveo je brazilski Nacionalni institut za istraživanje svemira.

Prašuma Amazonije zauzima oko 5,5 miliona kvadratnih kilometara Brazilske savezne države Para, na sjeveru i Mato Groso na zapadu, najviše su pogođene uništavanjem prašume, s nestankom 2.346 i 1.139 kvadratnih kilometara šume.

Brazilsvake godine utvrđuje novu procjenu uništavanja Amazonije u periodu od avgusta prethodne godine do jula naredne godine.

Brazil, jedan od svjetskih lidera u poljoprivredi, rastrzan je između ekologa koji kritikuju krčenje šume i poljoprivrednika koji žele da prošire svoja imanja.

Ta zemlja je drugi svjetski proizvodjač soje i sojine sačme koja se koristi za ishranu stoke.

Prašuma Amazonije, koju zovu "Pluća planete" zauzima oko 5,5 miliona kvadratnih kilometara površine. Nalazi se na teritoriji devet država.

U Brazilu se nalazi 60 odsto prašume, a ostale zemlje su Kolumbija, Peru, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije