Okolina

Čudni seizmički talasi zbunili naučnike

Čudni seizmički talasi zbunili naučnike
Foto: Ilustracija | Čudni seizmički talasi zbunili naučnik
Tanjug

Neobični seizmički talasi koji su obišli svijet 11. novembra, a koje niko nije osjetio, zbunili su naučnike.

Talasi, koje National Geographic opisuje kao "misterioznu tutnjavu" koja je prešla preko svijeta, prvo su se pojavili kod francuskog ostrva Majot, između Afrike i sjevernog Madagaskara.

Oni su pokrenuli lančanu reakciju i aktivirali senzore u Zambiji, Keniji i Etiopiji, da bi se protom proširili na Čile, Novi Zeland, Kanadu, pa sve do Havaja, skoro 18.000 kilometara dalje, piše National Geographic.

Zemljotresi proizvode seizmičke talase, koji se kreću ili po površini Zemlje, ili kroz nju. Naučnici i dalje raspravljaju o tome šta ih je izazvalo 11. novembra, a kao mogući uzroci spominju se nuklearna proba, podmornica ili vulkan, prenosi Blic.

"Nisam vido ništa slično. Ipak ne mora da znači da je uzrok toliko čudan", kaže Jeran Ekstrem, seizmolog sa Univerziteta Kolumbije.

Ostrvce Majot od maja pogodio je niz zemljotresa, od kojih je većina bila slaba, ali je onaj osmog maja najveći ikada zabilježen na tom ostrvu (magnitude 5,8).

Međutim, intenzitet zemljotresa bio je u opadanju kada su se pojavili čudni prstenovi oko ostrva ovog mjeseca.

Ekstrem, inače, stručnjak za neobične zemljotrese, kaže da je mnogo toga čudno u vezi s ovim fenomenom. Planeta je zvonila kao zvono, emitujući monotoni signal niske frekvencije.

National Geographic prenosi da francuski geolozi sumnjaju da u vodama Majota nastaje novi vulkan. Oni misle da je čudna čudna "zvonjava" možda izazvana kretanjem magme 50 kilometara od obale i ispod duboke vode.

Ekstrem vjeruje da je neuobičajeno jasan signal možda izazvalo bućkanje magme unutar komore, ili njeno potiskivanje kroz pukotinu neposredno ispod površine stena, prenosi news.com.au.

Žan-Pol Ampuero, seizmolog Univerziteta Azurne obale rekao je za National Geographic da su seizmički talasi kao "muzički instrument", a da tonovi zavise od veličine istrumenta.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije