Okolina

"Dabar" ne ugrožava životnu sredinu

"Dabar" ne ugrožava životnu sredinu
"Dabar" ne ugrožava životnu sredinu

BANJALUKA - Okružni sud u Banjaluci odbio je kao neosnovanu tužbu Ministarstva životne sredine i turizma Federacije BiH /FBiH/ protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a u vezi sa odobravanjem Studije uticaja na životnu sredinu izgradnjom hidroelektrane "Dabar" kod Nevesinja.

Sud je odbio i zahtjev za odgađanje izvršenja rješenja, čime su otklonjene sve pravne prepreke za izgradnju hidroelektrane "Dabar", jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Sud je prihvatio argumnete Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da Studija sadrži sve elemente procjene uticaja na životnu sredinu, te da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za izdavanje rješenja.

"Vlada FBiH, odnosno resorno ministarstvo, tvrdilo je da će izgradnja hidroelektrane `Dabar` značajno uticati na slivove rijeka Bune i Neretve, te da Studija uticaja na životnu sredinu sadrži zastarjele podatke. Takođe, tvrdili su da se osporenim rješenjem krše međunarodne konvecije iz oblasti zaštite životne sredine", navodi se u saopštenju.

Sud smatra da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske tokom procedure izdavanja rješenja o odobravanju Studije uzelo u obzir sve primjedbe na Studiju, te da su ispunjeni svi kriterijumi po međunarodnim konvencijima.

U saopštenju se navodi da je presuda Okružnog suda u Banjaluci još jedan dokaz da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske radi po propisima Srpske i međunarodnim konvencijima iz oblasti zaštite životne sredine, jer su do sada gotovo sve sudske presude bile u korist Ministarstva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije